Όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτό το υπέροχο χόμπι, τον στατικό μοντελισμό, έχουμε τη συνήθεια εκτός από κιτ να συλλέγουμε και βιβλία. Βιβλία σχετικά με το θέμα που φτιάχνουμε κάθε φορά. Ιστορικά βιβλία ή βιβλία για κάποιο συγκεκριμένο αεροσκάφος, άρμα, πλοίο κλπ. Μέσα από τις σελίδες τους ταξιδεύουμε, χαζεύουμε τις φωτογραφίες και μαθαίνουμε σχετικά με το αγαπημένο μας θέμα.

Ένα τέτοιο βιβλίο ήρθε πρόσφατα στα χέρια μου. Πρόκειται για το F-16 FIGHTING FALCON: 30 YEARS IN HAF SERVICE της ICARUS WORKSHOP. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός, είτε είναι μοντελιστής είτε λάτρης της αεροπορικής ιδέας και ειδικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως προδίδει ο τίτλος του βιβλίου είναι ένα αφιέρωμα στα 30 χρόνια υπηρεσίας του F-16 Fighting Flacon στον Ελληνικό ουρανό. Η δράση του αεροσκάφους που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Αεροπορίας μας ξεδιπλώνεται μπροστά μας μέσα από 160 σελίδες και πάνω από 300 έγχρωμες φωτογραφίες προερχόμενες από Έλληνες αλλά και ξένους φωτογράφους. Το βιβλίο είναι γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα ώστε να μπορούν να το απολαύσουν από όλη την υδρόγειο.

Στο βιβλίο μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για τις Πτέρυγες Μάχης και τις Μοίρες που είναι εξοπλισμένες με το εν λόγω αεροσκάφος και τους ρόλους αυτών.

F-16 FIGHTING FALCON - 30 YEARS IN HAF SERVICEΑς τα πάρουμε όμως από την αρχή, Και η αρχή δεν είναι άλλη από το πως προσγειώθηκαν τα Γεράκια στην Ελλάδα. Το βιβλίο ξεκινάει λοιπόν με τα εξοπλιστικά προγράμματα μέσω των οποίων αγοράστηκαν τα αεροσκάφη και φτάνει μέχρι και τη συμφωνία αναβάθμισής τους στην έκδοση Viper.

Προχωρώντας, ξεκινάει η αναφορά στις Πτέρυγες Μάχης και τις Μοίρες που είναι εξοπλισμένες με τα Γεράκια. Εδώ μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για το ποιος τύπος του αεροσκάφους εξοπλίζει τη συγκεκριμένη Μοίρα αλλά και τους ρόλους που αναλαμβάνουν οι Μοίρες αυτές. Μαθαίνουμε ακόμα και τι οπλισμό φέρουν τα αεροσκάφη για να εξυπηρετήσουν το ρόλο της Μοίρας.

Εννοείται ότι από ένα βιβλίο με θέμα ένα συγκεκριμένο αεροσκάφος δε θα μπορούσε να λείπει και ο οπλισμός του αεροσκάφους αυτού. Υπάρχει λοιπόν αναφορά όλου του οπλισμού που μπορεί να «σηκώσει» ένα F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκτενής αναφορά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό γίνεται και στο Σχολείο Όπλων Τακτικής και της εκπαίδευσης των Ικάρων στα F-16. Ακολουθούν οι ασκήσεις που συμμετέχει η Πολεμική Αεροπορία με τα Γεράκια όπου οι διακρίσεις έρχονται η μία μετά την άλλη.

Ο ΖΕΥΣ κάνει αισθητή την παρουσία του καθώς υπάρχει ένα κεφάλαιο για την DEMO TEAM F-16 “ZEUS”. Το αεροσκάφος με τις τόσες διακρίσεις που μας κάνει περήφανους όταν το βλέπουμε στα air shows να κάνει τα κόλπα του, είναι και αυτό αναπόσπαστο κομμάτι της Πολεμικής Αεροπορίας.

F-16 FIGHTING FALCON - 30 YEARS IN HAF SERVICE

F-16 FIGHTING FALCON - 30 YEARS IN HAF SERVICE

Και επειδή πέρα από λάτρεις των αεροσκαφών και της Πολεμικής Αεροπορίας, είμαστε και μοντελιστές, η Icarus Workshop έχει και για μας καλούδια.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου μπορούμε να βρούμε λεπτομέρειες όπως τα χρώματα της παραλλαγής GHOST τα οποία δίνονται σε κωδικούς FS, τα επετειακά F-16 που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς, τον οπλισμό των αεροσκαφών ανά Μοίρα και ρόλο όπως ανέφερα και πιο πάνω, καθώς και τα κάθετα των αεροσκαφών με τα εμβλήματα των Μοιρών συγκεντρωμένα όλα μαζί.

Εντύπωση μου έκανε επίσης και τα πολλά προφίλ που υπάρχουν στο βιβλίο. Και δεν είναι ένα ή δύο. Είναι 35 έγχρωμα προφίλ. Για κάθε Μοίρα και ρόλο υπάρχει και ένα προφίλ όπου αναφέρεται και ο οπλισμός.

F-16 FIGHTING FALCON - 30 YEARS IN HAF SERVICE

F-16 FIGHTING FALCON - 30 YEARS IN HAF SERVICE

Το βιβλίο κλείνει με τους αφανείς ήρωες που δεν είναι άλλοι από το προσωπικό υποστήριξης του αεροσκάφους. Εκείνοι που εργάζονται νυχθημερόν για να είναι τα Γεράκια σε πλήρη πτητική ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.

F-16 FIGHTING FALCON - 30 YEARS IN HAF SERVICE

Το βιβλίο αποτελεί ένα πλήρες βιογραφικό της παρουσίας και της δράσης του F-16 στο οπλοστάσιο της Π.Α. με πραγματικά υπέροχες φωτογραφίες που αιχμαλωτίζουν το μάτι. Κάθε σελίδα είναι και μία έκπληξη.

Είτε λοιπόν απλά σας αρέσουν τα αεροσκάφη, είτε ασχολείστε με τον στατικό μοντελισμό, αυτό το βιβλίο έχει θέση στη βιβλιοθήκη σας. Σας εγγυώμαι ότι θα το διαβάσετε ξανά και ξανά.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση και στο κανάλι μας στο YouTube. Μη ξεχάσετε να γραφτείτε για να ενημερώνεστε αυτόματα για τα νέα videos.

Αναμένουμε με αγωνία την επόμενη δουλειά της ICARUS WORKSHOP. Δημήτρη (Σταθόπουλος) ακούς;

Το βιβλίο της παρουσίασης χορηγήθηκε από την ICARUS WORKSHOP
Μπορείτε να το προμηθευτέιτε πατώντας εδώ.

Παρουσίαση – κείμενο: Αντώνης Γαλενιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *