Αγαπητοί συνμοντελιστές γεια σας και από έμενα!! Ονομάζομαι Κουτσιώνης Κωνσταντίνος και ασχολούμαι με το αγαπημένο μας χόμπι, τον στατικό μοντελισμό. Η δική μου τοποθέτηση δεν είναι πάνω στον ‘’πλαστικό μοντελισμό’’ αλλά στον ‘’ξύλινο μοντελισμό’’. Αναλαμβάνω ΕΛΔ κατασκευές από το μηδέν οποιοδήποτε μοντέλο από F1 μέχρι τρακτέρ.

Το μοντέλο όμως που θα ήθελα να σας παρουσιάσω είναι το φορτηγό της SCANIA με βυτίο καύσιμων!! Η εργασία είναι πολύ δύσκολη και απαίτησε εργασία κάθε μέρα πλην Κυριακής με 8-9 ώρες την ημέρα!! Η αρχή για όλα τα μοντέλα γίνεται μετά από μελέτη τουλάχιστον μιας εβδομάδας από φωτογραφίες, πληροφορίες και διάφορα στοιχεία.

Η διαδικασία μετά έχει ως εξής: Κάνω τις μετρήσεις κανονικά, αποφασίζω τι ξύλο θα χρειαστώ και τι ποσότητα και αμέσως μετά σχεδιάζω το πατρόν του σχεδίου. Για το πατρόν χρησιμοποιώ blueprint που το βρίσκω μέσω ιντερνέτ. Ξεκινώ την αφαίρεση (κόψιμο) των χοντρών κομματιών με την βοήθεια τις κορδέλας! Ένα μηχάνημα με μεγάλο μαχαίρι που κόβει μεγάλες επιφάνειες. Μόλις αφαιρεθεί αυτό και βγει ένα πρόχειρο σχήμα αναλαμβάνουν τα πριόνι χεριού, σκαρπέλο, ράσπα και η πολύ υπομονή η οποία είναι απαραίτητη για να το κάνεις αυτό. Πολλές φορές ενώ φτάνεις στο τέλος, σπάει το κομμάτι και πρέπει να το κάνεις από την αρχή. Όλα γίνονται στο χέρι. Δεν υπάρχει ούτε τόρνος, ούτε κάποιο ειδικό εργαλείο.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιώ είναι τα εξής: Κατσαβίδι ηλεκτρικό, ράσπα, πριόνι, μικρά πριόνια που τα προμηθεύτηκα από τα lid (και που είναι παντελώς άχρηστα), αρίδες μικρές, γυαλόχαρτα 80-100-120-150 μέγγενη για σφίξιμο των αντικειμένων και ποτηροτρύπανα. Με τα τελευταία δημιουργούνται οι ρόδες στην αρχική τους μορφή και μετά στρογγυλεύονται με το γυαλόχαρτο ώστε να φτάσουν στην τελική τους μορφή. Χρησιμοποιούνται επίσης οδοντογλυφίδες και ξυλάκια σουβλάκια! Επίσης καβίλιες εσωτερικά για τις ρόδες και για διαφορές κυκλικές επιφάνειες. Για να δημιουργηθεί όμως όλο αυτό θέλει υπομονή και αντίληψη, καθώς όλα γίνονται με βάση το τι αντιλαμβάνεται το μάτι και τι μπορεί να περάσει στο ξύλο.


Είναι μοναδικό όμως σαν χόμπι γιατί δημιουργείς κάτι από το μηδέν, δίχως κάποιο καλούπι. Όλα στο χέρι και όπως βγει!! Και δόξα τω θεώ, μέχρι στιγμής όλα βγαίνουν όμορφα, με βάση και τις κριτικές από εσάς στην ομάδα!! Όπως θα βλέπετε και στις φωτογραφίες, όλα γίνονται με την βοήθεια του σκαρπέλου και με τα γυαλόχαρτα. Μπορείτε να δείτε την βάση που δίνω στην λεπτομέρεια και την προσπάθεια για να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Το βυτίο για να γίνει, είχα τοποθετήσει 2 κομμάτια τετράγωνα σε σάντουιτς και τα κόλλησα. Εφόσον ολοκληρώθηκε το κόλλημα, με την ράσπα και με το ροκάνι αφαίρεσα όλο το τετράγωνο, προκειμένου να φτάσει στη μορφή που βλέπετε στις φωτογραφίες. φυσικά βοήθησε και το παλμικό για να τρίψω η να γυαλίσω την επιφάνεια και να γίνει όσο πιο λείο γίνεται. Η διαδικασία αυτή διήρκεσε 6 ώρες και 35 λεπτά.
Οι λεπτομέρειες μπαίνουν στο τέλος και φυσικά γίνονται στο χέρι. Τα βασικά στοιχεία που πρωταγωνιστούν στην τελική διαμόρφωση και «διακόσμηση» του μοντέλου δεν είναι αλλά από οδοντογλυφίδες, καβάλες και ξυλάκι για σουβλάκια.
Δεν θα θελα να σας κουράσω γράφοντας περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά με τις φωτογραφίες θα μπορέσετε να δείτε την δουλειά βήμα-βήμα πως εξελίσσεται!

Φυσικά μπορείτε να με βρείτε και στο Face book στην ομάδα που έχω
Ξύλινος Μοντελισμός!!!
https://www.facebook.com/groups/446361058754892/ αλλά και στην σελίδα μου http://wooden-designs.blogspot.gr εκεί θα τα βρείτε όλα τελειωμένα και ολοκληρωμένα. Σας ευχαριστώ για το χρόνο που δώσατε για να διαβάσετε το κείμενο μου και εύχομαι να σας αρέσει η δουλειά μου.

Κείμενο – φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κουτσιώνης

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *