Αγαπητοί φίλοι σας χαιρετώ.
Θέλοντας να βοηθήσω την προσπάθεια του περιοδικού, θα ασχοληθώ με την συγγραφή κατασκευαστικών και τεχνικών άρθρων ώστε να βοηθηθούν αρχάριοι και μη.
Για αρχή θα ήθελα να αναφερθώ στην σωστή σειρά και στον σωστό τρόπο κόλλησης τμημάτων για την κατασκευή ενός αεροσκάφους.

Σε ένα αεροσκάφος ξεκινάμε πάντα με το cockpit. Δηλαδή με την προετοιμασία της μπανιέρας, όπως λέγεται ο χώρος του cockpit, βάψιμο καθισμάτων, πιλότων, του εσωτερικού και τοποθέτηση χαλκομανιών εφ όσων διαθέτει το κιτ που δουλεύουμε. Και αφού όλα στεγνώσουν, ακολουθούν οι φθορές.

cockpitCockpiit
Πριν από την τοποθέτηση του cockpit πρέπει να δούμε ότι εφαρμόζουν όλα σωστά και αφού ισχύει αυτό τότε ξεκινάμε την κόλληση των μεγάλων κομματιών με την εξής σειρά. Cockpit, άτρακτος, πτέρυγες, κάθετα σταθερά (ουραία πτερύγια), Canards εάν υπάρχουν, απολήξεις κινητήρων. Να σημειώσουμε ότι πριν το κλείσιμο της ατράκτου προσέχουμε στο σχέδιο για τυχόν ανάγκη τοποθέτησης βάρους στην μύτη του αεροπλάνου προς αποφυγή δυσάρεστων αποτελεσμάτων. Δύο είναι οι βασικοί τρόποι κολλήματος τμημάτων όπως θα δούμε στις παρακάτω φωτογραφίες. Ο ένας είναι χρησιμοποιώντας κροκοδειλάκια που βρίσκουμε εύκολα στα καταστήματα με εργαλεία, το Practiker κλπ. Ο δεύτερος με την χρήση ταινίας μασκαρίσματος.

cockpit

Επεξεργασία ατράκτου
Σαν παρένθεση στην όλη διαδικασία προσθέτω ότι εάν πρόκειται στις πτέρυγες να κάνουμε κατέβασμα Flaps και ailerons.στρίψιμο rudder καθώς και βελτίωση σε πριτσίνια
τότε είναι πιο πρακτικό να γίνουν πρώτα αυτές οι εργασίες και μετά να προχωρήσουμε σε κόλληση καθώς η αντίθετη προεργασία ρισκάρει σπασίματα και ζημιές.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κροκοδειλάκια, είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε πάρα πολύ να μην έρθει σε επαφή η υγρή κόλλα με τα πλαστικά που έχουν
τα κροκοδειλάκια γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους, κάτι που σαφώς και δεν το θέλουμε. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται εξάσκηση. Το ίδιο ισχύει και για την ταινία μιας
και δεν θα έχουμε τόσο άμεσο πρόβλημα εάν έρθει σε επαφή με την κόλλα, αλλά είναι πιθανό να μας κολλήσει η χαρτοταινία στο πλαστικό και στην προσπάθειά μας να την αφαιρέσουμε είτε με το χέρι, είτε με λαβίδα να δημιουργηθούν πιθανά σημάδια πάνω στο πλαστικό.
Υπάρχει βέβαια και ο ελεύθερος τρόπος (ο έμπειρος), απευθείας με τα χέρια σε άμεση επαφή και κόλληση, αλλά αλίμονο εάν έρθει η κόλλα σε επαφή με το χέρι μας ή ακουμπήσουμε κατά λάθος το πλαστικό αφού θα μείνει και το αποτύπωμα μας επάνω. Επίσης εμείς ασυναίσθητα εφαρμόζουμε πίεση στα τμήματα χωρίς να το θέλουμε με
αποτέλεσμα να προκαλέσουμε λιώσιμο των πλαστικών.
Προσοχή λοιπόν και η δουλειά θα γίνει όμορφα και χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η σωστή χρήση της κόλλας!
Οι υγρές κόλλες που χρησιμοποιούμε στα μοντέλα μας είναι αυτές που έχουν πινέλο εσωτερικά και κατά προτίμηση αυτές που έχουν μυτερό πινέλο και όχι πλακέ και εξηγώ το γιατί. Πρώτα απ όλα το πλακέ πινέλο αφήνει περισσότερη κόλλα στην επιφάνεια και θα πρέπει να το στραγγίξουμε πριν εφαρμόσουμε για να μην μας τρέξει και σε γενικές γραμμές λερώνει ενώ το μυτερό πινέλο δεν παρουσιάζει τέτοια προβλήματα. Όταν κολλάμε δεν παίρνουμε το πινέλο και απλώνουμε σαν να βάφουμε ένα τοίχο αλλά χρησιμοποιούμε την ροή. Η κόλλα ναι μεν κολλάει αλλά η υπερβολική ποσότητα πάνω στο πλαστικό δεν θα το κολλήσει αλλά θα το λιώσει λόγω τοξικότητας. Για τον λόγο αυτό βουτάμε το μυτερό πινελάκι μια φορά και ακουμπάμε ανάμεσα στα δύο τμήματα. Αμέσως θα παρατηρήσουμε ότι το υγρό τρέχει κατά μήκος των ενώσεων. Αυτή είναι η σωστή διαδικασία αφού με τον τρόπο αυτό δεν βγαίνει έξω απ τις επιφάνειες περισσότερη κόλλα, δεν τρέχει εκτός των

τμημάτων, παίρνουν τα τμήματα όση ποσότητα χρειάζεται, και τα χέρια μας είναι καθαρά. Αυτός είναι και ο τρόπος που δουλεύω εγώ και μου εξασφαλίζει καθαρή κόλληση
και καθαρά σημεία χωρίς περισσευούμενες κόλλες από δω κι από κει που σίγουρα θα αφήσουν σημάδια μόλις στεγνώσουν. Αυτά εν ολίγοις.
Εγκυκλοπαιδικά αναφέρω ότι στο εμπόριο οι υγρές κόλλες διαφέρουν σε πυκνότητα και χρόνο στεγνώματος, διατίθενται από πολλούς κατασκευαστές ενώ αρκετές από αυτές συνδυάζονται με βοηθητικό σπρέι στεγνώματος για πιο γρήγορο στέγνωμα. Κάποιες αντί για πινέλο έχουν βελόνα και βολεύουν πραγματικά για καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που θα εφαρμόσουμε αλλά και για κολλήσεις μεγαλύτερης ακρίβειας.
Καθώς περιμένουμε το στέγνωμα των μεγάλων κομματιών συνεχίζουμε με την ίδια νοοτροπία με την προετοιμασία κόλλησης βομβών, δεξαμενών καυσίμων, σκελών τροχών και προετοιμασία πυλώνων και φορέων οπλισμού. Τέλος προετοιμάζουμε την καλύπτρα πριν προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια.
Καλές κατασκευές.

Σύνταξη – Επιμέλεια: Μανώλης Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *