Αγαπητοί φίλοι σας χαιρετώ.
Έχοντας τελειώσει με την διαδικασία της κόλλησης των μεγάλων τμημάτων και της ατράκτου στο προηγούμενο άρθρο, προχωράμε στο επόμενο στάδιο, που λέγεται στοκάρισμα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κόλλησης, είναι ο συνολικός έλεγχος για την εύρεση και διόρθωση λεπτομερειών που έχουν προκύψει από κακές εφαρμογές μεταξύ των τμημάτων. Σχεδόν πάντα ανακαλύπτουμε αρκετά από αυτά τα κενά όπου ανάλογα με την εταιρία και την περίπτωση θα είναι λιγότερα ή και περισσότερα, μερικά πιο μικρά και μερικά πιο μεγάλα, άρα και πιο μπελαλίδικα. Αυτό εξαρτάται πάντα από το καλούπι της κάθε εταιρίας και γενικότερα το κατά πόσο υπάρχει καλή εφαρμογή των κομματιών η όχι.
Παρακάτω παραθέτω μερικές απ τις περιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε μετά από τη διαδικασία της κόλλησης.



Τέτοιου στυλ σφάλματα είναι πιθανόν να δημιουργηθούν εξαιτίας κακής εφαρμογής από το καλούπι του κατασκευαστή. Ας δούμε πρώτα ποιά είναι τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστούμε σε πρώτη φάση, στις παρακάτω φωτογραφίες.


Ας δούμε τώρα πως στοκάρουμε ένα κενό. Αρχικά βλέπουμε με τι είδους κενό έχουμε να κάνουμε. Εάν πρόκειται για μεγάλο άνοιγμα τότε σαφώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Δεν μπορούμε να γεμίσουμε με στόκο ένα μεγάλο κενό διότι πρώτον θα χρειαστούμε μεγάλη ποσότητα και δεύτερον ο στόκος θα υποχωρεί καθώς στεγνώνει λόγω βάρους, αφήνοντας πάντα ένα κενό γεμίσματος μαζί με ρυτίδες που εμείς συνεχώς θα γεμίζουμε και αυτός με τη σειρά του θα υποχωρεί εκ νέου με αποτέλεσμα μια κακοτεχνία όπου ο επιπλέον στόκος θα αργεί πάρα πολύ να στεγνώσει.
Σε γενικές γραμμές είναι πιο συνετό να μην χρησιμοποιούμε στόκο όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλα κενά για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Οι ιδανικές περιπτώσεις για την εφαρμογή του στόκου είναι για κενα που δεν ξεπερνούν το ένα το πολύ δύο χιλιοστά σε άνοιγμα, όπως και σε μικρές ρωγμές αντίστοιχα. Το βασικό όλων είναι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα που όπως θα δούμε παρακάτω δεν θα μας δώσει παρά μόνο θετικά σχόλια. Στις παραπάνω φωτογραφίες είδαμε είδη εργαλείων τα οποία είναι οδοντιατρικά και ένα σωληνάριο στόκου. Η εφαρμογή του στόκου γίνεται με ένα από αυτά,τα οποία τα διαλέγουμε ανάλογα με την επιφάνεια. Παρακάτω έχω διαμορφώσει μια ημιτελή φωτό για να σας δείξω μερικά πράγματα.
Πριν την εφαρμογή στόκου παίρνουμε το κοπίδι και αφαιρούμε τυχόν εξογκώματα και φουσκώματα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί αμέσως μετά την κόλληση των τμημάτων. Δεν ξύνουμε με δύναμη παρά απαλά ώστε να αφαιρέσουμε τις ατέλειες αλλά ταυτόχρονα προσέχουμε να μην ξύσουμε και παραπάνω πλαστικό.
Έχουμε στοκάρισμα στους αεραγωγούς των κινητήρων, όπως και στο δεξιό φτερό, καθώς και μερικά στοκαρίσματα στα πίσω φτερά. Η βασική αρχή είναι η εξής. Όταν πάμε να γεμίσουμε κενά με το ανάλογο εργαλείο φροντίζουμε η ποσότητα μας να είναι αρκετή τόσο ώστε να γεμίζει και να κρύβει το σημείο με το κενό αλλά σε βαθμό τέτοιο που να μην λερώνουμε και περιοχή που δεν χρειάζεται όπως πχ σημεία εξαγωγών κινητήρων που διαθέτουν στόρια και σχισμές που βγαίνει αέρας στην πραγματικότητα. Το να λερώσουμε τέτοια σημεία που δεν πρέπει να ακουμπάει στόκος σημαίνει και καταστροφή των σημείων αυτών, και μην ξεχνάτε ότι ο στόκος είναι
τοξικός σε μεγάλη ποσότητα λιώνοντας το πλαστικό κυριολεκτικά. Επίσης δεν ξεχνάμε ποτέ ότι πρέπει να έχουμε καλό αερισμό όταν εφαρμόζουμε στόκο διαφορετικά μπορεί να ζαλιστούμε Το πολύ δεν σημαίνει και καλύτερα σε πολλές από τις περιπτώσεις, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο σωστό γέμισμα χωρίς υπερβολές .
Κοιτάξτε το δεξιό φτερό του αεροπλάνου πόσο λερωμένο είναι σε αυτή την περίπτωση. Εάν αυτός ο στόκος αφεθεί έτσι την ώρα της βαφής θα διαπιστώσουμε με φρίκη (ιδίως αν βάψουμε με αερογράφο) ότι θα φαίνεται απαίσια μετά την βαφή σαν ένα περίεργο μπάλωμα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε και σε βαφή με πινέλο ακόμη κι αν η βάση χρώματος μας είναι πιο πηχτή. Για να μην έχουμε αυτά τα αποτελέσματα λοιπόν πρέπει να εφαρμόζουμε τη σωστή ποσότητα στόκου. Βλέπουμε στην ίδια φωτογραφία ότι ο αριστερός αεραγωγός θέλει περισσότερο τρίψιμο για ένα καλύτερο αποτέλεσμα όπως και η λεπτομέρεια στο δεξιό φτερό επίσης.
Αφού περάσουμε μια πρώτη εφαρμογή αφήνουμε τα σημεία μας να στεγνώσουν αρκετή ώρα, ανάλογα με το είδος του στόκου και ύστερα ξεκινάμε το τρίψιμο, διαδικασία που θα αναφέρουμε στο επόμενο άρθρο.
Εάν παρόλα αυτά έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο κενό σε μια κατασκευή και δεν μπορούμε να αποφύγουμε το στόκο τότε πρέπει να προσπαθήσουμε να εισάγουμε από πίσω απ το κενό μια μικρή λωρίδα πλαστικού ώστε να μειώσουμε το ποσοστό γεμίσματος. Επίσης, μπορούμε να δοκιμάσουμε κόλλημα με κυανοακρυλική κόλλα τμήματος πλαστικού, και αφαίρεση του αργότερα με το κοπίδι. Γενικότερα, ο σκοπός είναι να μειώσουμε την ποσότητα του υλικού για να το βοηθήσουμε να στεγνώσει αποτελεσματικά και χωρίς την πιθανότητα να ραγίσει απo τη μεγάλη ποσότητα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις πριν τον στόκο υπολογίστε και την χρήση κυανοακρυλικής κόλλας σε σημεία που κολλάνε δύσκολα για να μην μας ξεκολλήσει με το στοκάρισμα. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι μπορούμε να κλείσουμε κενά πριν τον στόκο με την χρήση κυανοακρυλικής κόλλας μαζί με κομμάτι πλαστικού.
Σύνταξη – Επιμέλεια: Μανώλης Λάμπρος
καλό είναι να μην δείχνουμε μάρκες όσο αφορά τα υλικά γιατί υπάρχουν και άλλοι στόκοι….
Θαυμασιο το αρθρο, αλλα οι φωτο ειναι “κρυμμενες” για κάποιο λογο;
Δεν είναι κρυμμένες φίλε μου. Κανονικά εμφανίζονται.