Corvette Flower class

Το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό, όπως ονομαζότανε κατά την περίοδο του Β’ ΠΠ, απέκτησε κατά την διάρκεια του πολέμου, υπό μορφή δανεισμού από την Μεγάλη Βρετανία, 4 Κορβέτες τύπου Flower, τις «Κριεζής», «Τομπάζης», «Σαχτούρης» και «Αποστόλης».
Από αυτές, οι 2 πρώτες συμμετείχαν, εκτός των άλλων αποστολών τους, στην μεγάλη συμμαχική απόβαση στην Νορμανδία, την γνωστή επιχείρηση «Επικυρίαρχος», Overlord), την 6η Ιουνίου 1944, όντας τα μοναδικά ελληνικά πλοία στην επιχείρηση.

Ιστορία
Η κορβέτα «Τομπάζης», (F-89), ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Fleming & Ferguson στην Βόρειο Ιρλανδία το 1941 και ετέθη στην υπηρεσία με το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό με το όνομα «HMS Tamaris», (C-89). Παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό τον Νοέμβριο του 1943 στην ναυτική βάση του Chatham στην Αγγλία.
Πριν την απόβαση της Νορμανδία, το «Τομπάζης» εκτελούσε χρέη συνοδείας νηοπομπών στον Βόρειο Ατλαντικό συμμετέχοντας ενεργά στην Μάχη του Ατλαντικού. Συμμετείχε επίσης στις αποβατικές ενέργειες στην Νότια Γαλλία. Μετά τον Β’ ΠΠ, έλαβε μέρος κατά τον ελληνικό εμφύλιο και τελικώς επεστράφη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό το 1959 όπου και παροπλίστηκε και οδηγήθηκε στα διαλυτήρια.

Corvette Flower class Corvette Flower class Corvette Flower class Corvette Flower class

Το Κίτ
Κατασκευή – μετατροπή σε τηλεκατευθυνόμενο.
Πρόκειται για το παλιό κίτ της Matchbox σε επανακυκλοφορία από την Revell. Πληθώρα κομματιών τα οποία δείχνουν την ηλικία των καλουπιών, με δύσκολη εφαρμογή και την ύπαρξη περισσεύματος, (φλάς) πλαστικού και σημαδιών από τα καλούπια σχεδόν παντού.
Αντικαταστάθηκαν όλα τα ρέλια από μέταλλο ενώ για αυτά της πλώρης χρησιμοποίησα 2 σετ από μασίφ ρέλια για περισσότερη σταθερότητα και αντοχή. Όπου ήταν δυνατόν, αντικατέστησα τα κομμάτια του κίτ με άλλα από πλαστικό, μέταλλο και ξύλο, όλα scratch από περισσεύματα και διάφορα μήκη και σχήματα πλαστικού από την evergreen.
Πρόσθεσα ξύλινα κιβώτια στις βάρκες και κουπιά από πλαστικό, ενώ έγιναν και ξύλινα κιβώτια πυρομαχικών για το πυροβόλο της πλώρης, παραπάνω βλήματα από πλαστικό και διάφορα κιβώτια, από ξύλο ξανά, που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία στο σκάφος και τα καταστρώματα. Όλες οι δέστρες για τα ιστία έγιναν από λεπτό σύρμα ενώ τα ίδια τα ιστία έγιναν από κερωμένη κλωστή και προστέθηκε σχοινί σε όλους τους γερανούς για τις βόμβες βυθού. Οι σημαίες έγιναν από αλουμινόχαρτο και η σημαιοφορία μεταδίδει το μήνυμα «Είμαι αρχηγός του σχηματισμού, αναμείνατε οδηγίες». Για το βάψιμο και την παλαίωση χρησιμοποίησα αποκ-λειστικά χρώματα και βερνίκι σμάλτου της Humbrol ενώ το πλήρωμα βάφτηκε από τον κο. Μαμάκο Διονύση. Το μεγάλο μέγεθος του μοντέλου, μήκος 89 εκατοστά και πλάτος 18, δίνει την δυνατότητα σε μετατροπή του σε τηλεκατευθυνόμενο. Ευθύς εξαρχής όλη η κατασκευή έγινε έχοντας αυτό ακριβώς κατά νου, καθώς η μετατροπή του σε Τ/Κ είναι αρκετά εύκολη ενώ το τελικό αποτέλεσμα σε επιβραβεύει με τις υπέροχες πλεύσεις του!

Corvette Flower class Corvette Flower class Corvette Flower class Corvette Flower class

Έτσι, εσωτερικά ενισχύθηκαν όλες οι κολλήσεις των 4ων κομματιών που απαρτίζουν το κυρίως σκάφος με μήκη από φύλλο πλαστικού ενώ από την μέση και μπροστά τοποθετήθηκαν μεγάλα κομμάτια φελιζόλ για πλευστότητα σε περίπτωση που το μοντέλο πάρει νερά. Για έρμα, ούτως ώστε να «καθίσει» σωστά στο νερό, εκτός της μπαταρίας, πρόσθεσα και περίπου 1750 γραμμάρια κυνηγετικά σκάγια Νο.2 στα ύφαλα, τα οποία σταθεροποιήθηκαν στην θέση τους με ξυλόκολλα. Έγιναν βάσεις από ξύλο για το ηλεκτρονικό speed control, τον δέκτη, τον κινητήρα και το servo του πηδαλίου. Χρησιμοποιήθηκε ηλεκτροκινητήρας με μειωτήρα αναλογίας 7:1 για πιο ρεαλιστική ταχύτητα πλεύσης και όλο το μοντέλο ελέγχεται μέσω μιας απλής τηλεκατεύθυνσης, (πομπός), 2 καναλιών από την Futaba.
Για ευκολότερη πρόσβαση στους εσωτερικούς μηχανισμούς – μετά το κλείσιμο του καταστρώματος – το πίσω μέρος της υπερκατασκευής δεν κολλήθηκε για ευκολότερη πρόσβαση στην μπαταρία και τα λοιπά ηλεκτρονικά και μη, (κινητήρας, μειωτήρας, speed control, άξονας μετάδοσης κίνησης).

Corvette Flower class Corvette Flower class Corvette Flower class Corvette Flower class

Για να εξασφαλιστεί η στεγανότητα από τυχών νερά στο κατάστρωμα, έγινε ένας χαμηλός υδατοφράκτης στο κενό του καταστρώματος, ενώ οι βάσεις για τις λαστιχένιες βάρκες όπως και η κυρίως ιστιοφορία που καταλήγει στη πίσω υπερκατασκευή, είναι όλα αποσπώμενα για να αφαιρείτε το συγκεκριμένο κομμάτι. Το σημείο του καταστρώματος κάτω από τις ράμπες με τις πρυμναίες βόμβες βυθού κόπηκε και έγινε καταπακτή για πρόσβαση στον μηχανισμό του πηδαλίου με την προσθήκη ενός ακόμη υδατοφράκτη για στεγανότητα. Το ίδιο το πηδάλιο δέχτηκε και αυτό κατάλληλη επέμβαση.
Επειδή από την μία δεν ήθελα να χάσω το σχήμα του πηδαλίου άλλα από την άλλη το πηδάλιο του κίτ θεωρήθηκε επίφοβο να σπάσει σε περίπτωση μεγάλου στρες ή χτυπήματος σε υποθαλάσσιο εμπόδιο, αγόρασα πηδάλιο αποκλειστικά για Τ/Κ μοντέλα και αφού το έτριψα για να έρθει στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος, το κόλλησα εσωτερικά στα 2 μισά του πηδαλίου του κίτ.
Η προπέλα του κίτ αφέθηκε στην άκρη και αντικαταστάθηκε από άλλη του ιδίου βήματος, ειδική ξανά για Τ/Κ μοντέλα.

Επίλογος – συμπεράσματα
Ήταν γνωστό ότι η κορβέτα «Τομπάζης» ήταν μετασκευασμένη στο πλωριό τμήμα της και στην μπροστά υπερκατασκευή. Δυστυχώς κατά την διάρκεια της κατασκευής δεν είχα βρει κατάλληλες φωτογραφίες που να δείχνουν τις συγκεκριμένες διαφορές στα συγκεκριμένα σημεία. Μια προσπάθειά μου να έρθω σε επικοινωνία με τα ναυπηγεία που είχαν κατασκευάσει το πραγματικό πλοίο έμεινε αναπάντητη, έτσι προχώρησα σύμφωνα με τα σχέδια του κίτ. Φυσικά ο νόμος του Murphy επαληθεύτηκε – δυστυχώς – για άλλη μια φορά και με την ολοκλήρωση της κατασκευής του μοντέλου, βρήκα τελικά 1 φωτογραφία όπου φαίνονται ικανοποιητικά οι αλλαγές και διαφορές του «Τομπάζη» από τις υπόλοιπες…
Τότε ήταν πλέον αργά για ανακατασκευές… Το μοντέλο ζυγίζει περίπου 3,5 κιλά ενώ ο συνολικός χρόνος κατασκευής ανήρθε σε περίπου 400 ώρες. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, συνδυάζει την ποιότητα και πιστότητα ενός στατικού με την απόλαυση της πλεύσης ενός τηλεκατευθυνόμενου!

Corvette Flower class Corvette Flower class

Corvette Flower class

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΑΞΗ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιώργος Ρούμπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *