Το όλο project ξεκίνησε και υλοποιήθηκε από τους μικρούς μοντελιστές Δημήτρη και Νίκο. Είχαν συναρμολογήσει σχεδόν όλη τη σειρά της Zvezda με τους ήρωες από τις ταινίες της Disney, Planes και Planes II. Και με τη φόρα που είχαν πάρει άρχισαν να μου συζητάνε για το τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε σε διόραμα με τον Dusty. Και αφού είδαν την ταινία καμιά 500ριά φορές, μου ανακοίνωσαν τη σκηνή που ήθελαν να κάνουν. Ο ενδοιασμός που είχα ήταν στο υγρό στοιχείο που υπάρχει στο διόραμα μιας και εγώ δεν είχα επιχειρήσει ξανά να αναπαραστήσω νερό.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με μία βάση που την παραγγείλαμε στο ξυλουργείο της γειτονιάς. Και για τσαχπινιά του είπαμε να κάνει στρογγυλεμένες τις άκρες. Και αφού την παραλάβαμε ξεκινήσαμε τις δοκιμές για το στήσιμο. Το κομμάτι της ξηράς είχαμε ήδη αποφασίσει ότι σαν βάση θα έχει το αφρώδες λευκό υλικό από τις συσκευασίες. Για το ποτάμι χρησιμοποιήσαμε πηλό που προμηθευτήκαμε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Πρόκειται για πηλό χειροτεχνίας.
Καταρχάς σχηματίσαμε, τις όχθες του ποταμιού και το έδαφος γύρω από αυτές. Αφού δόθηκε το βασικό σχήμα, κολλήθηκαν τα κομμάτια του αφρώδους υλικού στην τελική τους θέση με υγρή UHUκαι αφέθηκαν να στεγνώσουν. Μετά ξεκίνησε η δημιουργία του ποταμιού. Σύμφωνα με τη σκηνή από την ταινία το ποτάμι πρέπει να έχει αρκετή ροή και κύματα. Έτσι λοιπόν σχηματίστηκε ο πυθμένας του ποταμιού αλλά και των κυματισμών με τη χρήση του πηλού χειροτεχνίας, αφού πρώτα καρφώσαμε πάνω στη βάση 3-4 μικρά καρφάκια για να λειτουργήσουν ως άγκυρες για την πήλινη κατασκευή.Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε ήταν εύκολος και διασκεδαστικός και για τα δύο παιδιά.
Φτιάχνανε μπαλίτσες από πηλό με τα χέρια τους και μετά τις πιέζανε πάνω στη βάση έτσι ώστε η μία μπαλίτσα να πέφτει πάνω στην άλλη και να δημιουργούν την εικόνα των κυμάτων.Πάνω στα κύματα τοποθετήθηκε προσωρινά ο Dusty προκειμένου να δημιουργηθούν οι θέσεις των πλωτήρων. Αφέθηκε μία ολόκληρη μέρα να στεγνώσει. Ο πηλός πολλές φορές, ενώ στεγνώνει δημιουργεί κάποια σκασίματα. Μπορούν να καλυφθούν με λίγο πηλό ακόμα. Και ενώ περιμέναμε να στεγνώσει ο πηλός, ολοκληρώσαμε και τη διαμόρφωση του εδάφους στις όχθες. Αυτό έγινε με τη χρήση γύψου καλλιτεχνίας ο οποίος απλώθηκε με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας. Μια ενέργεια την οποία επίσης ευχαριστήθηκαν οι μικροί μοντελιστές.

Dusty Dusty Dusty

Αφού αφέθηκε η κατασκευή να στεγνώσει καλά για πάνω από 24 ώρες, προχωρήσαμε στο βάψιμο. Τα κύματα βάφτηκαν με silver. Και αφού αυτό στέγνωσε πολύ καλά περάστηκε με clearblueκαι σε κάποια κομμάτια και με cleargreen. Αυτό έδωσε μία πολύ ρεαλιστική απεικόνιση ποταμιού. Το έδαφος στις όχθες βάφτηκε με διάφορες αποχρώσεις πράσινου και καφέ σε μίξη. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα δεντράκια που είναι από αυτά που κυκλοφορούν για μακέτες και διοράματα.
Κολλήθηκαν στη βάση με κοινή υγρή κόλλα και αφέθηκαν να στεγνώσουν. Τοποθετήθηκε μέσα στο ποτάμι ένα βότσαλο, που σε αυτήν την κλίμακα αναπαριστά βράχο και ένα ξερό κλαδάκι από την πορτοκαλιά που έχουμε στον κήπο μας αναπαριστά το πεσμένο δέντρο. Στις όχθες του ποταμιού τοποθετήθηκαν μικρά πετραδάκια και διάφορα φυτά. Όλο το έδαφος καλύφθηκε με γρασίδι, το οποίο σταθεροποιήθηκε στη βάση με τη χρήση ελάχιστα αραιωμένης κρυσταλλικής ατλακόλ.
Έφτασε λοιπόν και η ώρα των νερών που αναπαριστώνται με τη χρήση σιλικόνης. Αυτό το κομμάτι το έκανα εγώ, καθώς η σιλικόνη έχει πολύ έντονη και άσχημη μυρωδιά και είναι και τοξική. Οι μικροί μοντελιστές λοιπόν δεν πήραν μέρος σε αυτό το στάδιο κατασκευής.Γενικά ήταν εύκολη διαδικασία μιας και τα κύματα ήταν ήδη διαμορφωμένα από τον πηλό. Άπλωσα τη σιλικόνη και με μια οδοντογλυφίδα και τη σπατουλίτσα του στόκου διαμόρφωσα τους διάφορους παφλασμούς στον βράχο, στους πλωτήρες του Dusty αλλά και σε διάφορα τυχαία σημεία. Αφού ολοκληρώθηκε και αυτό το στάδιο, το διόραμα αφέθηκε έξω στην αυλή να στεγνώσει η σιλικόνη αλλά κυρίως και να ξεμυρίσει γιατί αλλιώς θα είχαμε ενδοοικογενειακή βία. Η σύζυγος ήδη είχε αναφέρει με έντονο μπορώ να πω ύφος, ότι βρωμοκοπάει όλη η αυλή…
Το τελευταίο στάδιο ήταν η χρήση άσπρης ματ μπογιάς για τα κύματα και τους παφλασμούς. Και στο τέλος περάστηκε και παρκετίνη για να αποδοθεί και η γυαλάδα του νερού.
Το διόραμα πήρε χάλκινο μετάλλιο στην IPMS 2015 στην κατηγορία junior. Αλλά αυτό που είναι απερίγραπτο είναι η χαρά που πήραν οι μικροί μοντελιστές . Με το που βγήκαμε από την έκθεση αρχίσανε να συζητάνε ποιο θα είναι το επόμενο μοντέλο τους. Ούτε για τον Μπομπ Σφουγγαράκι ούτε για το ProEvolutionSoccer. Μακάρι όλα τα παιδιά να ασχολούνται με κάποιο δημιουργικό χόμπι και να μην είναι κολλημένα μπροστά σε μια οθόνη.

Dusty

Σύνταξη – Φωτογραφία: Αντώνης Γαλενιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *