Είχα καιρό να κάνω ένα ελληνικό θέμα και αφορμή στάθηκε αυτή η φιγούρα που αναπαριστά έναν Έλληνα αξιωματικό Εύζωνα από το 1ο Τάγμα του 1/38 Συν/τος Ευζώνων της 1ης Μεραρχίας στη Μικρά Ασία το 1921 όπως γράφει στο κιτ.
Το σκάλισμα είναι από τον Θάνο Βασιλικό και αν και το original που είδα βαμμένο μου άρεσε, με χαρακτηριστικό το ηγετικό παρουσιαστικό της φιγούρας, η κόπια(ες) δεν είναι καλές, θέλει πολύ καθάρισμα η φιγούρα, ενώ κάποια σημεία στο πίσω μέρος του Εύζωνα έχουν θέματα κατά τη γνώμη μου. Να μην επεκταθώ όμως, γιατί δεν μιλάμε για σκάλισμα-καλούπωμα, αλλά για βάψιμο.

Η αρχική σκέψη ήταν να στηθεί ένα σκηνικό στη Μικρά Ασία και επειδή εκείνα τα χρόνια (Α’ Παγκόσμιος και μετέπειτα χρόνια) τα ορύγματα ήταν τα κύρια σημεία δράσης επιλέχθηκε ένα σκηνικό που να δείχνει εκείνες τις συνθήκες και τον τρόπο πολέμου. Πρώτα λοιπόν κατασκευάστηκε και βάφτηκε το σκηνικό.

Η βάση που αναπαριστά ένα πετρώδες έδαφος φτιάχτηκε παλιότερα για μια άλλη ιδέα που είχα και δεν προχώρησε από έναναπό τους καλύτερους στο διόραμα στην Ελλάδα, τον φίλο Γιάννη Βασιλάκη.Οπότε έκοψα κάποια τμήματα και τα προσάρμοσα στη βάση κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δώσω βάθος και απόσταση μεταξύ Εύζωνα και τοίχου. Στο σκηνικό με το ξύλινο τοιχίο που πάνω του υπάρχουν τρυπημένα σακιά άμμου, ένα πανωφόρι και ένας μικρός κουβάς, προστέθηκε και ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι, ενώ προστέθηκαν και διάφορα ξερά χορταράκια.

Βάφτηκαν γκρι ο τοίχος, λευκό το πανωφόρι αλλά λερωμένο (με Us FieldDrab+μαύρο) ενώ τον κουβά τον ήθελα αρκετά λερωμένο (pigments Black Earth και ένα που αναπαριστά μαύρο χώμα) ενώ στα κατώτερα μέρη των τοιχίων περάστηκε μαύρο+pigments. Αφού ολοκληρώθηκε η βάση σειρά είχε ο Εύζωνας που βάφτηκε με ακρυλικά χρώματα κατά κύριο λόγο. Ξεκίνημα από τη στολή. Η διαδικασία βαψίματος που ακολουθώ είναι η εξής: Βασικό χρώμα (Olive Green+English Uniform), σκίαση προσθέτοντας σταδιακά περισσότερο English Uniform+Dark Green+λίγο μαύρο, αφού φτάσουμε σε σημείο που ξεχωρίζουν οι όγκοι πάμε στο φώτισμα Βασικό+Olive Green ενώ στα έξτρα φωτίσματα πρόσθεσα και Yellow Green.

Κατόπιν πάμε στο δέρμα. Ίδια διαδικασία, βασικό με (Sunny Skin tone+English Uniform+ ένα κόκκινο), σκίαση προσθέτοντας English Uniform+μαύρο ενώ για φώτισμα πρόσθεσα σταδιακά Sunny Skin tone. Περάστηκαν και κάποια κόκκινα φίλτρα διαφόρων χρωμάτων για να δέσουν οι τόνοι. Τα μαλλιά-φρύδια βάφτηκαν καφέ ενώ περάστηκαν και τα αντίστοιχα χρώματα στα διακριτικά της στολής. Η τροποποίηση που έκανα στη φιγούρα αφορούσε τη φούντα του Εύζωνα. Βλέποντας και κάποιες φωτό μου άρεσε περισσότερο πιο πλατιά οπότε με τη βοήθεια του Magic Sculp σκαλίστηκε η φούντα εκ του μηδενός και βάφτηκε με το μαύρο σετάκι της Andrea, όπως και οι φούντες στα τσαρούχια. Συνέχεια στο βάψιμο με τα λουριά και τη θήκη του όπλου που ήταν και τα μόνα που βάφτηκαν με λάδια. Burnt Sienna, Burnt Umber. Ένα καφέ ανοιχτό για φώτισμα και μαύρο για σκίαση.
Για το τέλος έμεινε το λευκό της φουστανέλας με μία μείξη χρωμάτων του λευκού από το σετ της Andrea+ ένα χακί, άνοιγμα με το light 1 του σετ και σκίαση με χακί+μαύρο στο τέλος.
Ήταν ένα θέμα το οποίο απόλαυσα στο φτιάξιμο και βάψιμο και νομίζω βγάζει την ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΑΞΗ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Θεόφιλος Γεωργιάδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *