Πρόκειται για μία τεχνική η οποία εφαρμόζεται εφόσον έχουμε ολοκληρώσει το μοντέλο μας, έχουμε τοποθετήσει τις χαλκομανίες και έχουμε περάσει βερνίκι gloss ή longshine (παρκετίνη) (φωτο 1). Είναι σημαντικό να είναι γυαλιστερή η επιφάνεια στην οποία θα εφαρμοστεί το wash και όχι ματ. Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει στην ανάδειξη της γράμμωσης και των λεπτομερειών του μοντέλου μας.
Υπάρχουν 3 επιλογές όσον αφορά στα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να εφαρμόσουμε το wash. Τα σμάλτα, τα ακρυλικά χρώματα και τα λάδια ζωγραφικής. Σε αυτό το άρθρο θα χρησιμοποιήσω λάδια ζωγραφικής (φωτο 2),
Τα λάδια έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν στεγνώνουν γρήγορα δίνοντάς μας έτσι χρόνο να δουλέψουμε άνετα στο μοντέλο μας χωρίς να βιαζόμαστε!!! Είναι μια καλή επένδυση μιας και με ένα σωληνάριο μπορούμε να φτιάξουμε πάρα πολλά μοντέλα. Αραιώνονται είτε με δικό τους διαλυτικό, είτε με white spirit.
Ξεκινώντας λοιπόν με τα λάδια ζωγραφικής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαύρο (black) ή ένα καφέ (raw umber). Και γιατί αυτό? Όταν το χρώμα στο μοντέλο είναι θαλασσί π.χ. τα ρώσικα, εκεί δεν θα βάλουμε μαύρο γιατί θα φαίνονται πολύ έντονα οι γραμμώσεις του και στο μάτι δεν θα φαίνεται ωραίο, ενώ εάν βάλουμε το καφέ (raw umber) θα δείτε ότι δεν θα φαίνεται τόσο έντονα. Οπότε διαλέγουμε το χρώμα του wash ανάλογα με το χρώμα που έχει το μοντέλο μας. Αν το χρώμα είναι σκούρο, θα χρησιμοποιήσουμε το μαύρο (black), γιατί εάν βάλουμε το καφέ δεν θα φαίνεται τίποτα!!
Ξεκινώντας παίρνουμε ελάχιστοo χρώμα (φωτο 3) με τη μύτη μιας οδοντογλυφίδας και το βάζουμε σε ένα μικρό δοχείο όπως τα κυπελλάκια από τα γαλατάκια ή σε ένα καπάκι από αναψυκτικό και το αραιώνουμε τόσο ώστε να τρέχει το χρώμα φυσικά. Η πυκνότητά του να είναι σαν εκείνη του γάλατος εβαπορέ, και αυτό το κάνουμε γιατί εαν είναι πηχτό δεν μας κάνει για την δουλειά που θέλουμε… (φωτο 4)
Αφού λοιπόν το αραιώσαμε σωστά παίρνουμε με ένα πινέλο μια μικρή ποσότητα βουτώντας λίγο την άκρη του πινέλου. Προσοχή! δε βουτάμε το πινέλο μας όλο μέσα στο χρώμα αλλά μόνο την άκρη, τη μύτη του πινέλου (φωτο 5). Καλό θα είναι αυτό το πινέλο να το έχουμε μόνο για αυτή την δουλειά, μην το μπερδεύουμε και με άλλα χρώματα η και το αντίστροφο.
Στη συνέχεια ακουμπάμε σιγά σιγά το πινέλο στην γράμμωση του μοντέλου μας και παρατηρούμε ότι το χρώμα κυλάει κατά μήκος της γράμμωσης. Εάν κάπου σταματήσει επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Καλό είναι το μοντέλο μας να το κρατάμε κάθετα έτσι ώστε να κυλάει καλά το χρώμα (φωτο 6).
Αφού τελειώσουμε με το wash το αφήνουμε κάνα 10λεπτο να στεγνώσει λίγο. Εδώ να τονίσω ότι εάν το κάνετε αυτό με ακρυλικά ή με enamel, θα τα σκουπίζετε άμεσα χωρίς να περιμένετε γιατί στεγνώνουν γρήγορα. Νοτίζουμε μια μπατονέτα στο διαλυτικό μας και σκουπίζουμε προσεχτικά το χρώμα όπου έχει βγει εκτός των γραμμώσεων (φωτο 7)
Τη διαδικασία αυτή μπορείτε να τη δείτε και σε video πατώντας εδώ.
Η διαδικασία είναι ίδια και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε ακρυλικά ή σμάλτα.
Αρθρογραφία: Μιχάλης Μαστοράκης