Μια πρωτοποριακή τεχνική για τα ελληνικά δεδομένα είναι η βαφή στατικών μοντέλων με μανό (τα λεγόμενα χρώματα νυχιών). Το μοντέλο που βλέπετε (1967 Volkswagen Type-2 Pick-Up Truck Hasegawa στην 1/24) έχει βαφεί με τα συγκεκριμένα χρώματα τα όποια αφήνουν ένα gloss αποτέλεσμα.

Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι 50% μανό και 50% Leveling Thinner. Αφού αραιώθηκε τοποθετήθηκε στον αερογράφο και ψεκάστηκε στο μοντέλο. Τα χρώματα νυχιών είναι χρώματα λεπτόκοκκα και χρειάζονται πολλές στρώσεις για ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Για αποφυγή ατυχημάτων περάστε το χρώμα νυχιών πρώτα από ένα διχτάκι ή τούλι για την απομάκρυνση κόκκων  που τυχόν περιέχει το χρώμα νυχιών. Συνιστώ πάντα αστάρωμα του πλαστικού. Εγώ χρησιμοποίησα το γκρι αστάρι της Humbrol σε spray.

Στο μασκάρισμα δεν παρουσιάστηκε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ούτε σήκωμα του χρώματος, ούτε και ίχνη από την ταινία μασκαρίσματος.

Ο χρόνος στεγνώματος είναι  τουλάχιστον δέκα ώρες. Το αποτέλεσμα που αποκτά το μοντέλο είναι ένα τέλειο  φινίρισμα με ιδιαίτερη γυαλάδα. Στο τελείωμα θα χρειαστεί μικρή δόση gloss βερνίκι (ένα ή δυο χέρια). Εγώ χρησιμοποίησα το βερνίκι της Vallejo σε μορφή spray.

1967 Volkswagen Type-2 Pick-Up Truck 1967 Volkswagen Type-2 Pick-Up Truck 1967 Volkswagen Type-2 Pick-Up Truck

Μιας και είναι μία νέα τεχνική για τους περισσότερους, μπορεί στις πρώτες μας προσπάθειες να μην καταφέρουμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Όπως συμβαίνει δηλαδή πολλές φορές και σε μοντέλα που βάφουμε με τα κλασσικά χρώματα μοντελισμού και μετά αρχίζουμε το βάπτισμα σε χλωρίνη ή fornet προκειμένου να ξεβάψουμε το μοντέλο και να αρχίσουμε από την αρχή. Το ίδιο συνέβη και σε αυτήν την περίπτωση. Χρειάστηκε να το ξεβάψω δύο φορές. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν ένα ακόμα πλιάτσικο στα βαφτικά της συζύγου για να της πάρω και το ασετόν.

Νοτίζοντας ένα βαμβάκι με ασετόν, το περνούσα και το χρώμα έφευγε πολύ εύκολα. Δεν «πείραζε» καθόλου το αστάρι που υπήρχε από κάτω. Μιλάω πάντα για το ασετόν – ξεβαφτικό νυχιών που χρησιμοποιούν οι γυναίκες και είναι ήπιο. Και όχι βάπτισμα σε αυτό.

Προφανώς τα μανό έχουν εφαρμογή σε πολιτικά οχήματα, τράκτορες ακόμα και μοτοσυκλέτες μιας και υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και δίνουν πολύ γυαλιστερό φινίρισμα.

Σας εύχομαι καλές δημιουργίες!

Του Κωνσταντίνου Σιατή

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *