Είναι συνήθως η δυσκολότερη απόφαση για έναν αρχάριο, αλλά με απλά παραδείγματα θα προσπαθήσουμε τα απλουστέψουμε τα πράγματα.
Α). Καταρχάς πρέπει να διαλέξουμε το θέμα που μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε.
Τα θέματα είναι πάρα πολλά όπως έχουμε ξανα πει. Από αεροπλάνα (παλιά ή σύγχρονα, τζετ ή ελικοφόρα, πολιτικά ή πολεμικά), καράβια (παλιά ή σύγχρονα), άρματα (παλιά ή σύγχρονα), διαστημόπλοια, αυτοκίνητα κ.τ.λ.
Β). Πρέπει να επιλέξουμε και σε τι κλίμακα θα το φτιάξουμε.
Οι κλίμακες πάρα πολλές, οι ποιο γνωστές είναι 1/144, 1/72, 1/32, 1/35, 1/48, 1/16, 1/8 κ.τ.λ. Όσο μικρότερη η κλίμακα τόσο μικρότερο και το αντικείμενο, όσο μεγαλώνει η κλίμακα τόσο μεγαλώνει και το αντικείμενο (Βλέπε εικόνα). Το καλύτερο που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε θα ήταν ένα μοντέλο στην 1/72 διότι θα έχει λίγα κομμάτια και μικρό σχετικά όγκο μετά την ολοκλήρωση του.
Γ). Το μοντέλο πρέπει να είναι απλό στην κατασκευή.
Το πρώτο μας μοντέλο πρέπει να είναι σχετικά απλό στην κατασκευή. Θα πρέπει να είναι εύκολο και χωρίς πολύπλοκες κατασκευές (σχοινιά, αντένες κλπ). Θα πρέπει να μην έχει πάρα πολλές χαλκομανίες (θα αναφερθούμε σε αυτές εκτενέστερα αργότερα), και γενικά όχι πολλά διάφανα ή λεπτά κομμάτια.
Δ). Το μοντέλο να είναι με λιγότερα χρώματα.
Το ιδανικό θα ήταν το μοντέλο μας να μην έχει πάρα πολλά διαφορετικά χρώματα στην παραλλαγή του. Ένα μονόχρωμο θα ήταν η ιδανική αρχή για έναν αρχάριο.
Έχοντας κατά νου όλα αυτά και συμβουλευόμενοι πάντα τους καταστηματάρχες ή κάποιους παλιότερους μοντελιστές , θα κάνουμε σίγουρα την σωστή επιλογή του πρώτου μας μοντέλου. Σημασία δεν έχει το τελικό αποτέλεσμα αλλά η διαδρομή μέχρι εκεί…!!!
Καλό μοντελάρισμα φίλοι μου…
Άρθρο: Άλκης Παρασκευόπουλος
Θα πρότεινα σε αρχάριους υποβρύχια όχι Β παγκόσμιου απλά υποβρύχια έχουν μεγάλες επιφάνειες για βάψιμο δλδ δεν θέλει λεπτομέρειες και να μάθουν να κολλάνε επίσης μπορεί να βγει ένα καλό μοντέλο ακόμα και σε αρχάριο και δεν είναι και μεγάλα τα κοστολογιο τους
Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σου Γιώργο.