Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνει κάποιος νέος στον μοντελισμό είναι, τι εργαλεία χρειάζομαι και πόσα λεφτά πρέπει να δώσω ?
Βλέποντας φωτογραφίες στο διαδίκτυο το μάτι μας πέφτει επάνω σε πολυδιάστατους πάγκους εργασίας με αμέτρητα χρώματα, μικρό-εργαλεία, κομπρεσέρ, αερογράφους, πινέλα, κόλες και άλλα πολλά μικροαντικείμενα που τα τρώει η σκόνη και στην πραγματικότητα μόνο το 10 με 20% από αυτά χρησιμοποιούμε κατά την κατασκευή ενός μοντέλου.

Ο πάγκος μας δεν χρειάζεται να έχει πολλά και ακριβά πράγματα. Λίγα και σωστά είναι ότι καλύτερο. Ο καλός ο πάγκος είναι ο τακτοποιημένος πάγκος και όχι αυτός που έχει πολλά πράγματα επάνω του. Από προσωπική εμπειρία θα σας πω ότι ο πάγκος μου είναι αρκετά μεγάλος με πάρα πολλά εργαλεία χρώματα και τα σχετικά. Από αυτά μόνο 5 με 6 είναι τα βασικά μου εργαλεία, όλα τα άλλα τα χρησιμοποιώ ή ελάχιστα ή καθόλου. Άρα μην κάνετε αγορές σε αντικείμενα που δεν είστε σίγουροι ότι θα σας κάνουν μόνο και μόνο επειδή το είδατε σε κάποιο περιοδικό ή σε κάποιον φίλο σας. Λίγα και απλά είναι ότι καλύτερο.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά εργαλεία για να ξεκινήσει κάποιος ένα μοντέλο.

  • Το κοφτάκι.
    Είναι ενδεχομένως το βασικότερο εργαλείο που πρέπει να έχει κάποιος στον πάγκο του.
    Εάν απλό κοφτάκι θα κάνει την δουλειά σίγουρα. Καλό θα ήταν να έχει λεπτές και μυτερές σιαγώνες έτσι ώστε να μπορεί να κόβει με σχετική ακρίβεια τα μικρά κομμάτια.

  • Κόφτης ή λεπίδα.
    Ακόμα ένα βασικό εργαλείο είναι ο κόφτης με εναλλασσόμενες λεπίδες. Με αυτό αφαιρούμε τα κομμάτια του μοντέλου από τα σημεία συγκράτησης επάνω στα πλαστικά.
    Ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να το προσέχουμε πάρα πολύ κατά την χρήση του διότι με αυτό άπαντες μοντελιστές έχουν κατά καιρούς τραυματιστεί, άλλοι ελαφριά και άλλοι σοβαρά. Είναι το εργαλείο που δεν συγχωρεί λάθη τόσο στο μοντέλο όσο και στα δάχτυλά μας.

  • Τσιμπίδα ή λαβίδα.
    Το εργαλείο που δεν φεύγει από το χέρι του μοντελιστή. Ενδεχομένως το ποιο διαδεδομένο εργαλείο που έχει ένας πάγκος. Για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε ή να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι από το μοντέλο μας χρειαζόμαστε αυτό το εργαλείο. Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι, σχήματα και μορφές. Υπάρχουν τα κανονικά, τα μυτερά, τα γυριστά, τα πλατιά, τα ανάποδα και πολλά άλλα. Θα υπάρχει όμως αυτό το ένα και μοναδικό το ποίο θα ταιριάξει στο χέρι σας και δεν θα θέλετε κανένα άλλο. Μπορεί να έχετε 5 διαφορετικά αλλά πάντα το χέρι θα θέλει αυτό το ένα που σας βολεύει στο πιάσιμο.

  • Πινέλα.
    Τα πινέλα είναι και αυτά ένα αναπόσπαστο κομμάτι εξοπλισμού ενός μοντελιστικού πάγκου. Υπάρχουν τόσα πολλά στην αγορά που θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ολόκληρο βιβλίο μόνο γι αυτά. Υπάρχουν τα μυτερά, τα πλατιά, τα μικρά, τα μεγάλα, τα συνθετικά, με πραγματική τρίχα, και πάρα πολλά ακόμα. Όπως και με την τσιμπίδα έτσι με τα πινέλα ισχύει ο ίδιος κανόνας, θα υπάρχει πάντα αυτό το ένα που θα θέλετε να βάφετε πάντα με αυτό. Για αρχή 2 με 3 πινέλα θα ήταν ότι καλύτερο. Ένα μικρό για τις λεπτομέρειες ένα μεσαίο και ένα μεγαλύτερο για μεγάλες επιφανές

  • Πενσάκια ή σφικτήρες.
    Το τελευταίο βασικό εργαλείο που πρέπει να έχει ένας πάγκος είναι τα πενσάκια ή σφικτήρες. Ο λόγος που τα θέλουμε αυτά είναι διότι η κόλλα των πλαστικών θέλει χρόνο για να ενώσει τα κομμάτια. Τα πενσάκια μας βοηθούν να συγκρατούν τα κομμάτια μεταξύ τους μέχρι να κολληθούν, επιτρέποντας μας να κάνουμε κάτι άλλο. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα απλά μανταλάκια που απλώνουμε τα ρούχα, αν ξεπεράσεις το εμπόδιο που λέγετε μαμά..!!

  • Κόλλα.
    Η κόλλα είναι το βασικό συστατικό για να κολλήσουμε τα κομμάτια μεταξύ τους. Και εδώ υπάρχουν πάρα πολλές. Υπάρχουν οι παχύρευστες, οι κανονικές, οι άοσμες, με άρωμα, με μυτάκι ή πινελάκι και πολλές άλλες. Θα έλεγα για αρχή ότι μία κόλλα με μυτάκι θα ήταν ότι καλύτερο για τον αρχάριο. Προσοχή οι περισσότερες από αυτές έχουν ιδιαίτερη δυνατή μυρωδιά και απαιτούν καλά αεριζόμενο χώρο (όπως και τα χρώματα που θα τα δούμε σε ένα άλλο κεφάλαιο), διότι ως γνωστόν, όταν μυρίζουμε πολύ ώρα κόλλες και συναφή προϊόντα θα βλέπουμε αντί για μοντέλα, να μας κυνηγούν δράκοι..!!!

  • Λύμες & ντουκόχαρτα.
    Για να μπορέσουμε να εξομαλύνουμε τυχών ατέλειες επάνω στο μοντέλο μας, θα χρειαστούμε κάτι για να τρίψουμε το πλαστικό. Αυτό το επιτυγχάνουμε με τις λίμες ή με διάφορά ντουκόχαρτα. Υπάρχουν κατηγορίες σκληρότητας (δλδ πόσο υλικό μπορεί να αφαιρέσει) και είναι σε αριθμούς. Ένα ντουκόχαρτο με ένδειξη 600 είναι αρκετά σκληρό και τραχύ στην επιφάνια του. Ένα ντουκόχαρτο με ένδειξη 1600 είναι αρκετά ποιο απαλό στην επιφάνεια του και πληγώνει λιγότερο την επιφάνεια του πλαστικού. Υπάρχουν σε σέτ και έτσι κάποιος μπορεί να βρεί όλες τις βαθμίδες.

Αυτά είναι λοιπόν τα βασικά σας εργαλεία. Σίγουρα υπάρχουν περισσότερα και κάποιοι από εμάς μπορεί να θεωρούν ότι μέσα σε αυτά έπρεπε να συγκαταλέξουμε και άλλα και ίσως όχι άδικα, μα με αυτά τα βασικά κάποιος μπορεί να φτιάξει το πρώτο του μοντέλο.
Μην διστάσετε να ρωτήσετε στο τοπικό σας κατάστημα και αυτοί θα σας οδηγήσουν με ασφάλεια στην αγορά των πρώτων αυτών εργαλείων. Η δαπάνη που θα πρέπει να είναι ακριβή. Τα εργαλεία είναι αναλώσιμα και θα πρέπει να μην υπερβάλουμε.
Τελειώνοντας θα ήθελα για ακόμα μία φορά να σας υπενθυμίσω ότι κάποια από αυτά τα εργαλεία εγκυμονούν κινδύνους τραυματισμού κατά την εργασία. Αν πιστεύεται ότι δεν μπορείτε να τα χειριστείτε ζητήστε να σας τα επιδείξουν ή ζητήστε την επίβλεψη κάποιο έμπυρου ενήλικα κατά την κατασκευή του μοντέλου σας.
Καλό μοντελάρισμα και όταν υπάρχουν απορίες πάντα ρωτάμε και δεν κάνουμε ενέργειες που δεν ξέρουμε το ασφαλές αποτέλεσμα τους.

Κείμενο: Άλκης Παρασκευόπουλος

 

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *