Ο μύθος ξεκινά με ένα ακυβέρνητο για άγνωστους λόγους (στοιχειωμένο ) πλοίο, κάνοντας ένα μακρινό ταξίδι χωρίς συγκεκριμένο προορισμό…Κάποια μέρα το ταξίδι του τελειώνει, ήταν η στιγμή που η καρίνα του έχει χωθεί βαθιά στην λάσπη σε ρηχά νερά…
Μετά από χρόνια και αφού υποχωρούσαν τα νερά, το πλοίο ενσωματώθηκε σε μια αποξηραμένη και αφιλόξενη έρημο.
’Ένα πλοίο φάντασμα (έξω από τα νερά του) στην μέση του πουθενά…
Ήταν τότε η στιγμή που εμφανίστηκε ένας παράξενος άνδρας χαμένος στην αμμοθύελλα βρίσκοντας καταφύγιο στο ταλαιπωρημένο ναυάγιο, κάνοντας το σπίτι του! από τα ξύλα του πλοίου, έφτιαξε μια καλύβα ψηλά στο μεσαίο κατάρτι και από εκεί παρατηρούσε τα πάντα μόνος μέχρι το τέλος της ζωής του…

Υ.Γ. Πολλοί ψάξανε από περιέργεια να δουν ‘’το ναυάγιο της ερήμου’’ αλλά ποτέ κανένας δεν μπόρεσε να το βρει… Μπορεί να είναι ένας μύθος, μπορεί να μην υπήρξε ποτέ, μπορεί πάλι να θάφτηκε κάτω από τόνους άμμου μέσα στην έρημο.. Αλλά αν ποτέ χαθείς σε τέτοιες ερήμους χαμένος στις αμμοθύελλες, μπορεί ξαφνικά να εμφανιστεί μπροστά σου περιμένοντας να σε υποδεχτεί και να γράψεις μαζί του τον δικό σου μύθο!…

Το κύριο υλικό του πλοίου είναι ο πηλός. Αρχίζουμε από την καρίνα του σκάφους… Από κάτω προς τα επάνω. Στην συνέχεια δίνουμε το ακριβές σχέδιο του πλοίου με το σκάλισμα και βγάζουμε πλέον το καλούπι του.

Αφού βγάλουμε το καλούπι, στην συνέχεια το πλοίο βγαίνει σε μορφή (γλάστρας) και αφού καθαριστεί ανοίγουμε τις θύρες για τα κανόνια με κοπίδι. Όσο είναι ακόμα νωπός ο πηλός, κόβουμε την πλώρη του πλοίου και το αφήνουμε να στεγνώσει. Στην συνέχεια αρχίζουμε το φινίρισμα με γυαλόχαρτο. Το πλοίο ψήνεται στους 900c για μία μέρα και είναι έτοιμο για την κατασκευή. Στην συνέχεια αρχίζουμε να «ντύνουμε»το πλοίο. Μυγοσκοτώστρα για τα παράθυρα, μπάλσα ξύλο, φιγούρα δράκου, σφαίρες αεροβόλου και κορδόνι με σχέδιο (πλεξούδα) είναι τα υλικά για τις καμπίνες. Στολισμός πρύμνης του πλοίου με FIMO. Βάψιμο όλης της κατασκευής με μαύρο ματ χρώμα για την βάση.

Και μετά την βάση του μαύρου βάφουμε το πλοίο με τα χρώματα που θέλουμε. Τα φανάρια της πρύμης από: κόλλα στιγμής, μπάλσα, σύρμα, χάντρες και σφαίρες αεροβόλου.

Πρώτο επίπεδο πατώματος
Στην συνέχεια μπαίνουν τα δοκάρια για την προετοιμασία του καταστρώματος. Η καλύβα είναι το επόμενο στάδιο φτιαγμένη από μπάλσα, χαρτόνι για τη σκεπή, και γυαλί για τα παράθυρα. Προσαρμογή της καλύβας στο πλοίο.

Βάψιμο του καταστρώματος
Κλείσιμο του παταριού καμπίνας της πλώρης. Βάψιμο του παταριού καμπίνας της πλώρης. Τα κανόνια είναι φτιαγμένα από: πλαστικό καλαμάκι για την κάνη, εξάρτημα ποτίστρας κήπου για τον κορμό του κανονιού και τέλος σφαίρα αεροβόλου.
Για την βάση του κανονιού: μπάλσα και χάντρες για τις ρόδες.

Η πλώρη
Το άγαλμα είναι από χριστουγεννιάτικο στολίδι, 2 ίδια κουμπιά με ανάγλυφο σχέδιο, κορδόνι πλεξούδα και η βάση 2 ειδών μπάλσα. Τα κατάρτια μπάλσα και τα πανιά με γυψόγαζα (βρεγμένη με ατλακόλλα) για να έχει ελαστικότητα χωρίς να θρυμματίζεται. Και στην συνέχεια αφού στεγνώσει η κόλλα, βάφουμε το πανί.

‘’Κατάστρωμα’’
Στήσιμο και δέσιμο των κανονιών και η κεντρική πίσω σκάλα από μπάλσα και χάντρες για τα κάγκελα της. Η εξωτερική εικόνα του πλοίου πλώρης και πρύμνης με τα κατάρτια. Το περιβάλλον της βάσης: πάστα κρακελέ για το εφέ της αποξήρανσης του εδάφους και γύψος σε σύριγγα γύρο στην καρίνα για το εφέ του κολλήματος. Δέσιμο των καταρτιών με τα σκοινιά.Τα ξάρτια είναι δεμένα από κουμπιά… Το δέσιμο των καταρτιών με το πλοίο και τα υποστυλώματα με μπάλσα γύρο από την καρίνα.

Ο φωτισμός της καλύβας
Η τελική μορφή του διοράματος. Και τέλος η έκθεση του, σε διαγωνισμό μοντελισμού!

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΑΞΗ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σάκης Θεοδώρου
Email:sakisteod@yahoo.gr – Facebook: The Fantasy ART by Sakis Theodorou
https://www.facebook.com/TheFantasyArtBySakisTeodorou/

Πατήστε εδώ για να δείτε το ολοκληρωμένο έργο!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *