Μοντελιστής :    Norman Lim Chee Seng
Χώρα:                      Singapore
Συνδράμαν:        Dimitris Palassis of Hellenic Air Force 173 Fighter Wing
                                     Young Bok Song – Young Miniatures, Korea
                                     Giannis Pantos – Love Scale Models, I Love Scale Models
Μετάφραση:      Αντώνης Γαλενιανός
 
Kits Used:             Academy 1/32 F16C Fighting Falcon
                                    Academy 1/32 F16I Sufa (Storm)

Γεια σας φίλοι μου…

Αποφάσισα σχετικά με αυτό το εγχείρημα κάποια στιγμή παλαιότερα, αλλά μου πήρε περίπου 1,5 χρόνο για να το ξεκινήσω. Είδα ότι μια ελληνική εταιρεία πωλούσε χαλκομανίες αυτού του αεροπλάνου και υπάρχει μια πολωνική εταιρεία που εργάζεται σε αυτό.

Παρατήρησα ότι κανείς δεν εκτυπώνει τίποτα σχετικά με το θέμα στο 1/32 και αποφάσισα να επιχειρήσω το θέμα σε κλίμακα 1/32.

Ήρθα σε επαφή με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία χάρη στον Γιάννη Πάντο της ομάδας I Love Scale Models. Ο Δημήτρης μου έστειλε περίπου 50 έγχρωμες φωτογραφίες και μερικά σχέδια για να δουλέψω.

Το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω διαφορετικό από όλα τα άλλα παιδιά είναι να συμπεριλάβω στο μοιντέλο και το MLU486 Travel Pod. Δεν κατάφερα να βρω κάτι τέτοιο σε έτοιμο κιτ και αποφάσισα να το σχεδιάσω και να το εκτυπώσω 3D.

ZEYS III ZEYS III

Το δύσκολο μέρος είναι να πάρετε ένα κιτ Sufa μόνο για να χρησιμοποιήσετε τις κεραίες IFF και τα CFT. Το υπόλοιπο κιτ πρέπει να κανιβαλιστεί. Μόλις αυτό τακτοποιήθηκε, κατάφερα να βρω έναν φίλο που έχει πολλά Sufas και συμμετείχε στο έργο με τη δωρεά του κιτ σε λιγότερο από το ήμισυ της τιμής για να συμβάλει στο έργο. Μόλις άρχισα να το φτιάχνω και ενώ ήμουν στα μισά της κατασκευής, βρέθηκα στην Ταϊπέι ως κριτής στον μεγαλύτερο διαγωνισμό εκεί με 600 συμμετοχές και συνάντησα έναν παλιό φίλο, τον Young B Song τηςf Young Miniatures. Προσφέρθηκε να αγοράσει ένα επιπλέον κιτ της Academy και να στείλει τις εφεδρικές δεξαμενές σε μ;ena στη Σιγκαπούρη, ώστε να μην χρειαστεί να πετάξω το Sufa.

Το πρώτο πράγμα είναι να αναμίξω τη σειρά χρωμάτων που χρειάζομαι από την Gunze Sankyo. Και τα 6 χρώματα γίνονται με τα 4 ενδιάμεσα χρώματα σε αρκετές ποσότητες για να καλύψουν 2 κιτ.

Στη συνέχεια, ξεκίνησα με τις δεξαμενές. Πέρασα τα χρώματα και έπειτα σημείωσα το τελικό σημείο που θα μπουν τα γεράκια, βάζοντας ένα μπάλωμα λευκού σε κάθε δεξαμενή.

Τα μαύρα είχαν επισημανθεί για τα ράμφη και το βάψιμο μπορεί να αρχίσει μετά από αυτό με χρώματα Vallejo. Μια εξωτερική λάμψη κιτρινωπού λευκού ψεκάστηκε για να σχηματίσει το εξωτερικό περίγραμμα του γερακιού.

Μετά από 2 μέρες, τα γεράκια ήταν έτοιμα και στις δύο πλευρές και ζωγράφισα τις μπλε εξωτερικές λάμψεις των αστραπών καθώς και λευκούς σπινθήρες.

Στη συνέχεια, έκανα dry fit τα CFTs πάνω στο μοντέλο και πρόσθεσα νευρώσεις στήριξης στο πλαίσιο του σκελετού, έτσι ώστε να είναι ανθεκτικότερη η κατασκευή και μπορεί να κολληθεί στη θέση του αργότερα με ευκολία.

Μόλις τελείωσα τις CFTs έβαψα το εσωτερικό του ακροφυσίου κινητήρα και ενημερώθηκα από τον Δημήτρη Παλάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ότι η HAF χρησιμοποιεί τον κινητήρα με τα φύλλα ανθρακονημάτων και όχι τα μεταλλικά τιτανίου που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία. Έτσι έπρεπενα το τροποποιήσω αναλόγως.
Το εσωτερικό βάφτηκε με λευκό χρώμα και εφαρμόστηκε wash με μαύρο και καφέ. Η εξωτερική επιφάνεια περάστηκε χρώμα Xtreme Metal με Duralumin, Pink και Blue Alminum και τρίφτηκαν οι επιφάνειες που είχαν ψεκαστεό από πριν με το  Vallejo Dark Aluminum.

Τα αποτελέσματα ήταν ευχάριστα. Έτσι αποφάσισα να το κρατήσω και να μην το αλλάξω.

Καθώς το μοντέλο απεικονίζε ένα κανονικό αεροσκάφος, στο οποίο το κάτω και το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους δεν είχε καμία επέμβαση όσον αφορά στο σχέδιο του Demo, αποφάσισα να απεικονίσω την “φθαρμένη” όψη του πραγματικού αεροπλάνου για το μπροστινό μέρος και επίσης να αναμίξω στο μείγμα pearla στο χρώμα, ώστε να αλλάζει το χρώμα όπου πέφτει φως, ακριβώς όπως το πραγματικό αεροσκάφος, έτσι ώστε το σκούρο μπλε θα γίνει λαμπρό μπλε κάτω από τις συνθήκες φλας.
Η άτρακτος βάφτηκε με 3 τόνους γκρίζου διάσπαρτες με στίγματα. Προστέθηκαν “λεκέδες” από τη βροχή και τέλος έγινε wash στο κάτω μέρος. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κάτω μέρος, μασκαρίστηκε ή προειδοποιητική γραμμή και ψεκάστηκε με λευκό χρώμα και κατόπιν με κόκκινο χρώμα.

Και ήρθε η ώρα της σημαίας…

Αποφάσισα να ακολουθήσω την προσέγγιση από το ανοισχτό στο σκούρο και μετά ξάνοιγμα. Πέρασα λοιπόν με λευκό όλον τον χώρο που καλύπτεται από τη σημαία. Στη συνέχεια, μάσκαρα τις περιοχές που είναι λευκές και ετοίμασα την επιφάνεια για το μπλε.

Το άλλο μισό ψεκάστηκε με extra dark grey, όπως και στο αεροπλάνο, δεν χρησιμοποιήθηκε μαύρο.

Το Sky Blue και το σκούρο μπλε προστίθενται για να σχηματίσουν τις πτυχές της σημαίας που κυματίζει.

Οι λωρίδες της σημαίας συνεχίστηκαν και στα CFT.

Τα CFTS έγιναν dry fit και έγινε μαρκάρισμα και μασκέρισμα των λωρίδων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με το σχέδιο στην υπόιπη άτρακτο. Μόλις έφτασα σε ικανοποιητικό σημέιο, άρχισα να δουλεύω με το λευκό προκειμένου να επιτευχθεί η ομοιόμορφη συνέχεια και τα διπλώαματα της σημαίας με τη χρήση 2 τόνων του γκρι.

Εδώ ολοκληρώθηκ η εργασία με το γκρι επιτέλους,καθώς και το ταίριασμα με τις μπλε λωρίδες και οι πτυχώσεις έχουν τη σωστή ροή σε όλη την επιφάνεια.

Χρειάστηκαν αρκετοί έλεγχοι καιεπεμβάσεις προκειμένου να ταιριάξουν τέλεια οι γραμμές.

Στη συνέχεια, ψεκάστηκε η εξωτερική λάμψη στο γαλάζιογια το Zeys και μετά Στη συνέχεια, μασκαρίστηκαν και ψεκάστηκαν το Z και το S. Και ακολούθησαν τα άλλα 2 γράμματα. Και αφού ξαμασκάρουμε, βλέπουμε τοτελικό αποτέλεσμα. Το ΖΕΥΣ με τη λάμψη γύρω του.

 

Για τον κεραυνό μασκαρίστηκε η περιοχή και ψεκάστηκε ένα χέρι λευκό αστάρι. Ακολούθησε το πορτοκαλί και το κίτρινο.Με ένα μολύβι ζωγράφησα τις μικρές αστραπές.

Η εξωτερική λάμψη είναι ζωγραφισμένη στο χέρι και οι αστραπές έγιναν αργότερα διακεκομμένες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο μικρο-βαφής. Αυτό δίνει στην αστραπή μια οδοντωτή εμφάνιση που μου άρεσε. Τέλος, η ράχη του αεροπλάνου, το ντεγκραντέ από το μπλέ σε λευκό και οι αστραπές. Ακολουθεί το αστέρι του Βεργίνας και τα πτερύγια ουράς.

Και ήρθε η ώρα να φτιάξω και την ουρά. Οι γραμμές αντιστοίχισης των σημαιών έπρεπε να γίνουν πρώτα. Στη συνέχεια, οι αστραπές και μετά τα γράμματα του ΖΕΥΣ. Αυτά γίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως στα φτερά.

Στη συνέχεια η περιοχή του ΖΕΥΣ επισημάνθηκεμε άσπρο και άρχισα να ζωγραφίζω έχοντας ως αναφορά φωτογραφίες από το Μουσείο της Αθήνας. Όταν έφτασα στο αποτέλεσμα που επιθυμούσα, πρόσθεσα τις αστραπές που έγιναν το ίδιο όπως και η μέθοδος μικρογραφίας dotting στην πτέρυγα.

 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε και η άλλη μεριά της ουράς. Και τέλος περάστηκε γυαλιστερό βερνίκι και βγήκε έξω για να λιαστεί. Παρατηρήτε το μπλε στη σημαία που λάμπει στο φως; Ναι, το εφέ με τα pearl δουλεύει.

Φωτογραφίες τραβηγμένες χωρίς φλας και με φλας

Ελπίζω να το χαρήκατε όσο κι εγώ ενώ το έφτιαχνα…

Μπορείτε να δείτε το τελικό αποατέλεσμα πατώντας εδώ

 

Comments

  1. Παράθεμα: - Scale Modelling

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *