Στο συγκεκριμένο άρθρο προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε ένα Σοβιετικό άρμα μάχης του Β Π.Π, όπως υπηρέτησε στην Κύπρο με την Εθνική Φρουρά.
Δεν θα αναφερθούμε σε ιστορικά στοιχεία, καθώς έχουν γραφτεί αρκετά, αλλά θα επικεντρωθούμε στις επεμβάσεις που χρειάζονται για να αποδώσουμε όσο το δυνατόν πιστότερα, ένα Κυπριακό Τ-34/85, με βάση φωτογραφίες που βρέθηκαν μετά από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο.
Το κιτ που χρησιμοποιήσαμε είναι το Zvezda Νο 3533,T-34/85.
Απλουστευμένο κιτ, σε πράσινο μαλακό πλαστικό και ερπύστριες πολυβινυλίου.
Κατασκευαστικά θέλει προσοχή, καθώς θα απαιτηθεί και στόκος αλλά και κάποιες αναγκαίες επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο με φύλλο πλαστικού του κάτω μέρους του πήγματος, πάνω από τους τροχούς, που είναι κενό.
Καλό θα ήταν επίσης να κάνουμε και κάποιες στεγνές εφαρμογές πριν τις τελικές κολλήσεις.
Την κατάσταση βοηθάει το καλό ανάγλυφο του πύργου και του πήγματος αν και σε κάποια σημεία ίσως είναι υπερβολικό.
Οι μονοκόμματες ερπύστριες θα προβληματίσουν κάποιους και μπορεί να τους οδηγήσουν σε αγορά έξτρα. Πάντως με προσοχή και υπομονή στην τοποθέτηση, θα δώσουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.
Η κατασκευή μας ξεκίνησε από την μελέτη των διαφορών των Σοβιετικών έναντι των “Κυπριακών”
Διαφορά πρώτη και ολοφάνερη, η ύπαρξη έστορα και πολυβόλου 0,50,τοποθετημένου στο εμπρός ή στο πίσω μέρος του πύργου. Η λύση βρέθηκε στο κουτί με τα περισσεύματα, για το πενηντάρι, η δε βάση του κατασκευάστηκε από δύο μήκη σωλήνων που ουσιαστικά μπήκε ό ένας μέσα στον άλλον και κολλήθηκαν μαζί σε μια τετράγωνη “πλάκα” ,πάλι από φύλλο πλαστικού.
Διαφορά δεύτερη, η τοποθέτηση του προβολέα στην δεξιά πλευρά του πήγματος, αντί αριστερά που είναι στο κιτ, και η ύπαρξη προβολέα συσκότισης στην αριστερή πλευρά. Πάλι τα περισσεύματα έδωσαν τη λύση.
Διαφορά τρίτη, η ύπαρξη ενός τετράγωνου κουτιού στην αριστερή πλευρά του πήγματος, κατασκευή από φύλλο πλαστικού και αυτό.
Όταν όλα μπήκαν στη θέση τους, το κιτ ασταρώθηκε και βάφτηκε με το 71013 Yellow Olive από τη σειρά Air της Vallejo και αφού στέγνωσε περάστηκε με φαρδιά δέσμη και από μακριά με το 71017 Russian Green της ίδιας εταιρείας, ώστε να δημιουργηθεί ένα εφέ ξεβαμμένου – ταλαιπωρημένου – ξαναβαμμένου χρώματος.
Σειρά είχαν τα σήματα που προέκυψαν από την καρτέλα 35018 της LM Decals,που αφορούν Οχήματα της Κυπριακής Εθνοφρουράς από το 1960 έως το 1975. Εξαιρετική αποτύπωση και ελάχιστη έως καθόλου χρήση βελτιωτικού.
Την τελική σκονισμένη μορφή την έδωσαν αραιωμένα λάδια ζωγραφικής σέ γήινους τόνους. Με στεγνό πινέλο αναδείξαμε όλη την ανάγλυφη λεπτομέρεια του άρματος.
Για το τέλος αφήσαμε τις ερπύστριες, που αφού πλύθηκαν καλά με χλιαρό νερό και σαπούνι πιάτων, βάφτηκαν με το 722 Dark Tracks της AK Interactive.Το συγκεκριμένο χρώμα περάστηκε απευθείας στο υλικό των ερπυστριών και στάθηκε πολύ καλά χωρίς να ξεφτίσει κατά την διάρκεια της τοποθέτησης των ερπυστριών που αφού μπήκαν πάνω στους τροχούς περάστηκαν με στεγνό πινέλο με ένα Gun Metal.
Κείμενο – κατασκευή: Κώστας Κατσικαδέλης