USS DEFIANT

Η παρουσίαση αυτή ξεφεύγει από την παραδοσιακή κατασκευή ενός μοντέλου και ασχολείται με το πώς θα κάνεις ένα μοντέλο sci – fi να το προσέχουν όλοι ακόμη και αν διάκεινται αρνητικά προς τον μοντελισμό. Με άλλα λόγια να δημιουργήσουμε οπτικά εφέ.

Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την κατασκευή του USS DEFIANT  από την σειρά  STAR TREK DEEP SPACE NINE.

Tο συγκεκριμένο μοντέλο είναι το παλιό της AMD/ERTL, με συμπαθητική λεπτομέρεια και χάραξη αλλά με παντελή απουσία διαφανών κομματιών.  Στην Ελληνική αγορά δεν υπάρχει ούτε αυτό ούτε το πιο πρόσφατο μοντέλο της ίδιας εταιρίας (ΑΜΤ) που διαθέτει διαφανή κομμάτια.  Στο σημείο αυτό θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω τον  Σωτήρη από τον GEHOBBIES που μου βρήκε το συγκεκριμένο μοντέλο  εν ριπή οφθαλμού.
Ξεκινώντας την  κατασκευή, θα ήθελα να τονίσω ότι απαιτούνται γνώσεις Γενικού Χειρουργού προκειμένου να αρχίσεις να  ‘δημιουργείς’.
Πρώτα από όλα έπρεπε  να βρεθούν τα κατάλληλα  υλικά για το εσωτερικό  του μοντέλου .  Εδώ έχω να παρατηρήσω ότι η αγορά υλικών  led αποτελεί πρόκληση  καθ ότι πρέπει να ψάξεις σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών (Κατουμά Βενιέρη κλπ) για να βρεις  με αρκετούς συμβιβασμούς , αυτά που χρειάζεσαι. Έτσι λοιπόν με αρκετό ψάξιμο απέκτησα τα ακόλουθα:

USS DEFIANT USS DEFIANT

  1. Ταινία led ολόκληρο το καρούλι (δεν το κόβουν για να μην τους μείνει όπως ισχυρίζονται). Η ταινία led είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κοπεί ανά 3 λαμπάκια και να κολληθεί το καλώδιο στους υπάρχοντες ακροδέκτες. Η ταινία λειτουργεί με 12V οπότε χρειάζεται μετασχηματιστής.
  2. Λαμπάκια led 3mm και 5mm  διαμέτρου  χρώματος κόκκινου πράσινου και  μπλε (τα τελευταία υψηλής  φωτεινότητας)
  3. Λαμπάκια Flashers led επίσης 3mm και 5 mm για τα φώτα πλοήγησης και το strobe στην κορυφή της γέφυρας. Επέλεξα flasher για το strobe ελλείψει κανονικού .
  4. Αντιστάσεις 1ΚΩ για τα λαμπάκια led για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με 12V τάση.
  5. Από 5 μέτρα ψιλό καλώδιο μαύρο κόκκινο και άσπρο.
  6. Bread board (λευκό με τρύπες) που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε λόγω ελλείψεως χώρου.
  7. Διαφανές πλαστικό λίγο εύκαμπτο.

Αφού συγκεντρώθηκαν όλα τα υλικά τα κομμάτια του μοντέλου τοποθετήθηκαν  ‘επί της χειρουργικής κλίνης’  για να ξεκινήσει η επέμβαση .
Κόπηκαν σύμφωνα με τις φωτογραφίες από το  ¨πραγματικό¨ οι κινητήρες  Impulse και Warp, το μπροστινό deflector dish, οι κινητήρες Thrust (thrusters για όσους γνωρίζουν) καθώς και οι θέσεις για τα φώτα θέσης και πλοήγησης. Εδώ η διαδικασία είναι ιδιαίτερα επίπονη γιατί το πάχος του πλαστικού είναι υπερβολικό. Αφού κόπηκαν και “λιμαρίστηκαν”, κολλήθηκε από την «μέσα» πλευρά το διαφανές πλαστικό το οποίο και βάφτηκε  ανάλογα (κόκκινο  bright red  για τους κινητήρες impulse και  μπλε bright blue για τους κινητήρες warp)

USS DEFIANT USS DEFIANT

Στη συνέχεια αφιερώθηκε χρόνος στο να κάνω το μοντέλο αδιαφανές  . Εδώ σημειώνω ότι τόσο η ταινία led όσο και τα υψηλής φωτεινότητας είναι ιδιαίτερα έντονα οπότε χρειάζεται καλή ¨μόνωση¨  για να μην “φεγγίζει” το μοντέλο.  Επιστρατεύθηκαν  μαύρο χρώμα και αυτοκόλλητο αλουμινόχαρτο.   Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τρυπανάκι 0,5mm ανοίχθηκαν τα φινιστρίνια. Από την μέσα πλευρά κολλήθηκε διαφανές πλαστικό .

Με την «επεμβατική»  διαδικασία τελειωμένη μετά από αρκετές ώρες και πολλά «γαλλικά» έφθασε η ώρα των δοκιμών φωτισμού.  Κολλήθηκαν τα κομμάτια από τις ταινίες led στα επιθυμητά σημεία (απέναντι από τις τρύπες) και τα φώτα πλοήγησης (κόκκινο πράσινο flashers) έγινε η πρώτη δοκιμή.

USS DEFIANT USS DEFIANT USS DEFIANT

Εδώ παραθέτω τη διαδικασία κατασκευής των leds. Τα λαμπάκια έχουν θετικό και αρνητικό πόλο . Το ποδαράκι του θετικού είναι  λίγο μακρύτερο για να ξεχωρίζει. Κόβουμε αρκετά τα ποδαράκια για να εξοικονομήσουμε χώρο. Στο θετικό πόδι κολλάμε  την αντίσταση. Και στη συνέχεια τα καλώδια. Στα κομμάτια της ταινίας led κολλάμε τα καλώδια τους αντίστοιχους ακροδέκτες.

Αποτέλεσμα ικανοποιητικό!

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα leds που θα φώτιζαν τους κινητήρες το deflector dish και τα φώτα θέσης.

USS DEFIANT USS DEFIANT USS DEFIANT

Από τη σημείο αυτό και μετά η κατασκευή  συνεχίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο . Το επόμενο σημείο που επιστρατεύθηκαν τα  «γαλλικά» μου, ήταν το κλείσιμο των δυο μισών. Χάσμα γενεών!!!  2 κιλά στόκος και λίγο λέω.

Μετά από 4 ημέρες δουλειάς και ψαλμωδίες τόσες όσες χρειάζονται για να αναδειχθώ  Όσιος και Ισαπόστολος το μοντέλο πήρε την τελική του μορφή.

Διαδικασία βαψίματος.   Μασκάρισμα των διαφανών κομματιών και των leds που εξέχουν.  Επιπλέον ψαλμωδίες.

Πέρασα δυο χέρια ανοιχτό γκρι αστάρι και το άφησα μια ημέρα να στεγνώσει . Δεν έκανα τίποτα από preshading  γιατί δεν έβλεπα το λόγο τονίσω τις γραμμώσεις.  Στο καθεαυτού βάψιμο αγνόησα τελείως τις οδηγίες του κατασκευαστή κυρίως γιατί το έχω και σε μικρότερο και δεν μου αρέσουν τα πολλά γκρι. Τα χρώματα που χρησιμοποίησα ήταν RLM76  βασικό και RLM 74 της πρώην Gunze (καθ’ ότι φανατικός με τα BF 109 ) και λίγο  το Blue Gray Pale (70905) της Vallejo.  Στο τέλος ακολουθήθηκε η διαδικασία τοποθέτησης των Decals (επίσης ψαλμωδίες), και το μοντέλο ψεκάστηκε από μακριά με πολύ αραιωμένο RLM 74. Για τον φωτισμό χρησιμοποιήθηκε μετασχηματιστής  12V 1A. Χρησιμοποιώ  λίγα amperes για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής τα leds.

Το τελικό αποτέλεσμα αν και έχει αρκετές ατέλειες  (κυρίως λόγω του χειρουργείου) με ικανοποίησε αρκετά.  Και έχει πάρει ήδη θέση  δίπλα στα άλλα μοντέλα του STAR TREK

USS DEFIANT USS DEFIANT USS DEFIANT

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΑΞΗ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Θεοδόσης Νέλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *