Το διόραμα λαμβάνει χώρα το καλοκαίρι του ’44 στην επαρχιακή βόρεια Γαλλία λίγους μόλις μήνες μετά την απόβαση στη Νορμανδία. Υπό την πίεση των συμμαχικών δυνάμεων οι Γερμανοί άρχισαν να υποχωρούν αφήνοντας πίσω τους το κατεστραμμένο Panzer…

Αναμφίβολα το γκρεμισμένο κτίριο  είναι αυτό που μας κράτησε απασχολημένους  για αρκετό καιρό καθώς είναι  φτιαγμένο από το μηδέν.

Ως εκ τούτου θα εστιάσουμε περισσότερο σε αυτό παρά σε οτιδήποτε άλλο…

Για την κατασκευή του ξοδέψαμε ελάχιστα χρήματα αλλά αρκετό από το χρόνο μας… Χρησιμοποιήσαμε απλά υλικά τα οποία μπορούμε να τα βρούμε πολύ εύκολα σε μαγαζιά μοντελισμού και  χειροτεχνίας, όπως γύψο, λαστιχοφελλό, ξύλα μπάλσα, ράβδους  πλαστικού και χαρτόνι.

Με τη βοήθεια του υπολογιστή και ενός σχεδιαστικού προγράμματος  (π.χ. Corel Draw) και αφού υπολογίσαμε την κλίμακα σχεδιάσαμε τις τρεις πλευρές του κτιρίου, την πόρτα και τα παράθυρα και τις τυπώσαμε. (Αυτό βέβαια θα μπορούσαμε να το κάνουμε  απλά με χάρακα και μιλιμετρέ χαρτί. )

Στη συνέχεια κολλήσαμε το σχέδιο μας σε λαστιχοφελλό πάχους 8mm και αφαιρέσαμε το εσωτερικό κομμάτι κρατώντας μόνο το περίγραμμα δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο ένα είδος αρνητικού μέσα στο οποίο θα γινόταν η χύτευση του  γύψου.

Αφού γίνει η χύτευση αφήνουμε το γύψο  για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια σκίζουμε το καλούπι με το κοπίδι σε μικρά κομμάτια και τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να μην σπάσουμε το γύψινο κομμάτι μας. Το ίδιο κάναμε για όλες τις πλευρές του κτιρίου.

Στη συνέχεια, και ενώ το γύψινο κομμάτι μας είναι ακόμη φρέσκο, αρχίζουμε να χαράζουμε όλες τις λεπτομέρειες όπως π.χ. τα τούβλα, τις ρωγμές κτλ. Για την χάραξη χρησιμοποίησα νυστέρι, οδοντογλυφίδες και ένα μικρό κατσαβίδι.
Έχοντας τελειώσει και με τη χάραξη αφήνουμε τον γύψο να στεγνώσει εντελώς για τουλάχιστον 3 μέρες πριν προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Οι πλευρές του κτιρίου κολλήθηκαν μεταξύ τους  με εποξική κόλλα 2 συστατικών, στοκάραμε τις ενώσεις, προσθέσαμε τα κουφώματα και τα παράθυρα το ασταρώσαμε και σιγά-σιγά το έργο μας άρχισε να ‘’ζωντανεύει’’!

Για τα δοκάρια κόψαμε φύλλα μπάλσα φάρδους  4 και 6mm και πάχους  1 και 2mm. Με ένα κοπίδι δημιουργήσαμε τις απαραίτητες φθορές και τα κολλήσαμε στο κτίριο μας με κόλλα στιγμής.

Τα τζάμια είναι φτιαγμένα από φύλλο διαφάνειας , οι καμινάδες από καλαμάκια και τέλος η αφίσα και η ταμπέλα είναι  εκτύπωση Laser!

Για το βάψιμο του κτιρίου φτιάξαμε ένα off-white με τα 71.001 και 70.821 της Vallejo, τα τούβλα βάφτηκαν σε κεραμιδί, καφέ και πορτοκαλί αποχρώσεις , ενώ για τα ξύλινα μέρη χρησιμοποιήσαμε wash από Burnt Umber, Raw Umber και Black.

Στο πίσω μέρος του κτιρίου κατασκευάσαμε τα πατώματα, τα κουφώματα και τα καδράκια από ξύλο μπάλσα, οι ταπετσαρίες είναι και πάλι εκτύπωση Laser, προσθέσαμε κάποια γκρεμίσματα από κομμάτια γύψου, ξύλου, τούβλων και λίγο χώμα, ενώ τα έπιπλα είναι από το κιτ της MiniArt.

Σειρά είχε η σκεπή η οποία είναι φτιαγμένη και πάλι με τα αγαπημένα μου ξύλα μπάλσα ενώ τα κεραμίδια είναι από χαρτόνι κομμένα και κολλημένα ένα-ένα! Αφού τοποθετήθηκαν στη σκεπή βάφτηκαν με διάφορες αποχρώσεις του γκρι και ακολούθησε αρκετά αραιωμένο μαύρο wash και στεγνό πινέλο σε ανοιχτότερους τόνους.

Με το κτίριο μας σχεδόν έτοιμο προχωρήσαμε στην κατασκευή των δέντρων…

Τα δέντρα είναι και αυτά φτιαγμένα από το μηδέν. Με στριμμένο σύρμα φτιάξαμε το σκελετό του δέντρου και τα κλαδιά.

Στη συνέχεια καλύψαμε τον κορμό με εποξικό στόκο δύο συστατικών της milliput και ενώ ήταν ακόμα σχετικά φρέσκος τον χαράξαμε με το κοπίδι και με μια παλιά οδοντόβουρτσα έτσι ώστε να αποδώσουμε ρεαλιστικά το φλοιό. Στα κλαδιά έγιναν 2 – 3 περάσματα από ξυλόστοκο αραιωμένο με νερό.  Αφού στέγνωσαν όλα καλά προσθέσαμε σε κάποια σημεία μικρότερα κλαδάκια από ένα παλιό  κιτ της Heki και βάψαμε τα δέντρα μας με το 71.027 της Vallejo.  Ακολούθησε wash και στεγνό πινέλο και τα δέντρα μας ήταν σχεδόν έτοιμα. Σαν μια τελευταία πινελιά και για να δημιουργήσουμε τα φυλλώματα, ψεκάσαμε τα κλαδιά με αραιωμένη ατλακόλ και τα πασπαλίσαμε με τριμμένο κόλιανδρο τον οποίο προηγουμένως είχαμε βάψει σε ‘’φυσικές’’ αποχρώσεις!

Σειρά είχε η κατασκευή του Panzer IV. Το συγκεκριμένο είναι από το κιτ της TAMIYA φτιαχμένο κατευθείαν από το κουτί χωρίς προσθήκη βελτιωτικών (photo-etched)  ή οτιδήποτε άλλο. Πολύ καλή ποιότητα και τέλεια εφαρμογή χωρίς κανένα πρόβλημα. Με τα επιμέρους κομμάτια έτοιμα το ασταρώσαμε το βάψαμε με την τρίχρωμη παραλλαγή χρησιμοποιώντας  χρώματα της Vallejo ενώ ακολούθησαν wash και chipping για τις φθορές.

 

Και έφτασε επιτέλους η ώρα για το στήσιμο της μακέτας! Για βάση χρησιμοποίησα το πλαίσιο από μια κορνίζα η οποία ενισχύθηκε εσωτερικά με κόντρα πλακέ.  Το κτήριο και τα δέντρα κολλήθηκαν στη θέση τους με εποξική κόλλα δύο συστατικών. Το έδαφος είναι φτιαγμένο από πηλό τον οποίο αφού απλώσαμε στα κατάλληλα σημεία τον ‘’μουσκέψαμε’’ με αραιωμένη ατλατκόλ και κατόπιν τον πασπαλίσαμε με κοσκινισμένο χώμα από μια γλάστρα που έχουμε στο μπαλκόνι μας! Ακολούθησε βάψιμο με τον αερογράφο σε γαιώδης αποχρώσεις.

Στη συνέχεια προσθέσαμε τη βλάστηση η οποία είναι προϊόντα του Mig και της Heki, ενώ τα λουλούδια είναι ιδιοκατασκευή!

Ο φράχτης είναι από κλαδάκια που βρήκαμε στην παραλία, τα βαρέλια και τα χαρτοκιβώτια είναι από διάφορα περισσεύματα, ο πέτρινος δρόμος (καθώς και η πόρτα και τα παντζούρια του κτιρίου) είναι του Verlinden.

Τέλος οι φιγούρες είναι της Royal Model, Mastebox και ο κόκορας είναι από κιτ της Tamiya.

Σαν επίλογο μπορώ να πω ότι η κατασκευή αυτής της μακέτας ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που μας κράτησε απασχολημένους για αρκετό καιρό προσφέροντάς μας αμέτρητες ώρες δημιουργίας και απόλαυσης!

Κατασκευή – κείμενο: Παναγιώτης Γιατζόγλου

Comments

    1. Καλησπέρα Άκη,
      Τα βασικά χρώματα είναι Dark Yellow 71.025, Olive green 71.092, Redbrown 71.041 όλα από τη σειρά Model Air της Vallejo. Για την αναπαράσταση του fading όλα τα χρώματα είναι ξανοιγμένα με ανοιχτότερους τόνους, τo Δark Yellow είναι ξανοιγμένο με 71027 σε αναλογία 20% περίπου. Τα υπόλοιπα χρώματα είναι ξανοιγμένα με το βασικό χρώμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *