Revell U-boat Type VII/C

Τα υποβρύχια του Χίτλερ κατάφεραν να στριμώξουν τον Τσόρτσιλ στις αρχές του πολέμου, αλλά με την κατοχή της συσκευής Enigma από τους συμμάχους η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει σιγά σιγά. Ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος του Χίτλερ.

Αναφέρομαι στην υποθαλάσσια έκρηξη της ταινίας “U-571”. Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα από μάχες μεταξύ υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του ‘ΒΠΠ. Επίσης δεν γνωρίζω πόσα υποβρύχια βυθίστηκαν από τορπίλες. Αλλά με αυτή την κατασκευή ήθελα να δείξω μέσω της υπερβολής ένα δραματικό σκηνικό.

Επειδή ως μοντέλα τα υποβρύχια είναι πολύ απλά, αποφεύγονται από πολλούς μοντελιστές. Επιπλέον, τα υποβρύχια στην κλίμακα 1/350 είναι ακόμη λιγότερο δημοφιλή εξ’ αιτίας του μεγέθους τους. Εδώ όμως θέλω να σημειώσω ότι το μέγεθος ενός μοντέλου δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Πολλοί άνθρωποι το προσπερνάνε αυτό… Ελπίζω πως οι μοντελιστές θα έχουν στο μυαλό τους ότι η ιστορία ενός μοντέλου και το προσωπικό τους πάθος είναι βασικά στοιχεία για μια επιτυχημένη κατασκευή. A model can save life through stories.

Πολλοί άνθρωποι είναι περίεργοι για τη διαδικασία της κατασκευής. Το μόνο που χρησιμοποίησα όμως είναι η εποξική ρητίνη και καμία ειδική τεχνική. Επίσης αναρωτιούνται γιατί το μοντέλο μου δεν έλιωσε από τις υψηλές θερμοκρασίες της αντίδρασης της ρητίνης, ρωτώντας με τι υλικά χρησιμοποιώ. Αυτό που χρησιμοποιώ είναι η εποξική ρητίνη για στεγανοποίηση πατωμάτων, όχι για μοντέλα. Αυτό το υλικό πωλείται μόνο στη Ν. Κορέα, αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχουν αντίστοιχα σε πολλές χώρες του κόσμου. Τυπικά, η αναλογία ρητίνης- σκληρυντή είναι 2:1, αλλά εγώ το κάνω 2.4:1. Με αυτή την αναλογία ελαττώνεται η έκλυση θερμότητας από την αντίδραση, αποτρέποντας έτσι το λιώσιμο του πλαστικού. Όταν τα υλικά ανακατευτούν προσθέτω χρώμα σμάλτου (πχ Clear blue, κ.α. 0.5-2 cc). Το κάνεις αυτό για να διαπιστώσεις αν τόσο η εποχική ρητίνη και ο σκληρυντής ανακατεύτηκαν καλά. Αν όχι, η εποξική ρητίνη δεν είναι σταθερή.

Βαμβάκι και πλαστική ράβδος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της τορπίλης. Προσθέτοντας βαμβάκι την κόλλα είναι κάτι πολύ απλό. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι πόσο πολύ από το υλικό χρησιμοποιώ και όχι τι υλικό χρησιμοποιώ. Αυτό είναι μια γνώση που προέρχεται από την εμπειρία και τις συνεχείς επαναλήψεις. Όταν με ρωτάνετι υλικά χρησιμοποιώ και πως τα φτιάχνω, τους συνιστώ να κάνουν χρήση διαφόρων υλικών μεταξύ τους και πολλές επαναλήψεις μέχρι να καταλήξουν σε κάτι αξιόπιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αν δεν το έχεις προσπαθήσει ποτέ, τότε δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάω.

Του Won-hui Lee
Μετάφραση: Αλέξανδρος Ντάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *