Να ευχαριστήσω τους φίλους και συνμοντελιστές Σταμάτη Ανθη, Ηλία Σίψα και George Moutis για την βοήθεια τους στην ολοκλήρωση και σωστή απόδοση της κατασκευής
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΎ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ.
Λίγα λόγια για το πραγματικό σκάφος.
Το CB-90 κατασκευάζεται στη Σουηδία ,από την εταιρεία Dockstavarvet (Ναυπηγείο Docksta),μέλος του ομίλου SAAB.
Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και διακρίνεται για την ευελιξία, την ανθεκτικότητα και την ταχύτητα του. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 20 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες και διαθέτει την δυνατότητα αποβίβασης τους από ράμπα αποβίβασης στο εμπρός του μέρος. Διαθέτει θωράκιση στο θάλαμο διακυβέρνησης .Ο οπλισμός του ποικίλει ανάλογα με την διαμόρφωση. Βασικός οπλισμός δύο πολυβόλα των 12,7 mm δεξιά στην πλώρη και ένα αντίστοιχο σε πυργίσκο που βρίσκεται πίσω από το θάλαμο διακυβέρνησης.
Εχει τη δυνατότητα να εξοπλιστεί με βόμβες βυθού, ακόμα και νάρκες. Εφοδιάζεται με δύο κινητήρες, στην αρχική του έκδοση Scania DSI14 των 850 ίππων έκαστος, αλλά έχουν προσαρμοστεί και κινητήρες Volvo Penta καθώς και Caterpilar ανάλογα με την έκδοση και τις απαιτήσεις του τελικού χρήστη. Ολα τα σκάφη διαθέτουν το σύστημα πρόωσης της Rolls Royce FF410 με το οποίο επιτυγχάνεται ευελιξία στους χειρισμούς και ταχύτητα που φτάνει τους 40 κόμβους.(Αξίζει κάποιος να αναζητήσει στο διαδύκτιο, σχετικά τεχνικά βίντεο, ώστε να κατανοήσει την λειτουργία και τις δυνατότητες του συστήματος αυτού.)
Το κίτ
Η Tiger Model προσφέρει το κιτ σε συσκευασία «βαλίτσας» στην χορταστική για σκάφος κλίμακα 1/35,προσεγμένο σε κάθε λεπτομέρεια.
Αποτελείται από 22 καρτέλες με περίπου 430 κομμάτια,1καρτέλα με φωτοχαραγμένα,1 καρτέλα με διαφανή, κομμάτι λεπτής μεταλλικής αλυσίδας, μήκος νήματος, βάση στήριξης καθώς και δύο μεταλλικές πλάκες-βαρίδια, ώστε το σκάφος να αποκτήσει και ανάλογο βάρος και αληθοφάνεια. Σχεδόν όλες οι θυρίδες έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν και σε ανοιχτή θέση ,που σημαίνει κατασκευή του υπάρχοντος εσωτερικού για όποιον το επιθυμεί. Το φυλλάδιο, τύπου βιβλίο, είναι κατατοπιστικότατο και εύχρηστο. Η εφαρμογή είναι πολύ καλή.Τελευταία άφησα την καρτέλα με τις χαλκομανίες όπου περιλαμβάνονται σήματα για ένα σκάφος του ναυτικού της Μαλαισίας αλλά το κυριότερο σήματα και νούμερα για τα τρία σκάφη του Λιμενικού !Για όσους ασχολούνται με τα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα αποτελεί μια καλή βάση για μετατροπή σε RC.
Επιλογή μου ήταν να μείνουν ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερες θυρίδες και πόρτες ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο εσωτερικό, πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατασκευή, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο.
Κατασκευή
Το Λιμενικό Σώμα προμηθεύτηκε τρία σκάφη αυτού του τύπου, το 1998 έκδοσης CB-90 HCG. Θέλοντας να αναπαραστήσω, ένα από τα τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος αναζήτησα φωτογραφικό υλικό στο διαδύκτιο .Αν και τα αποτελέσματα ήταν ελάχιστα κατάλαβα πως οι διαφορές με το κιτ ήταν αρκετές. Παρακάτω θα επισημάνω όσες εντόπισα και μπόρεσα να μετατρέψω στην κατασκευή μου ώστε να προσεγγίσω το αντίστοιχο σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.
Εσωτερικό
1)Στο χώρο πίσω από τη γέφυρα, το κιτ δίνει καθίσματα και σωσίβια. Τα «δικά» μας είναι διαμορφωμένα σε ένα χώρο κουζίνας και τραπεζαρίας στο εμπρός μέρος, προς τη γέφυρα, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχουν τέσσερεις κουκέτες που διαχωρίζονται από το χώρο της τραπεζαρίας με πόρτα. Η κατασκευή τους έγινε από το μηδέν με φύλλο πλαστικού και ξυλείας χρησιμοποιώντας για μέτρηση μια φιγούρα 1/35.
2)Ο χώρος του μηχανοστασίου, παραμένει όπως τον δίνει το κιτ, με τους κινητήρες Scania.Προστέθηκε πυροσβεστήρας από τα περισεύματα.
3)Ο χώρος διακυβέρνησης ,η γέφυρα στο εσωτερικό ,παραμένει ως έχει απλά πρόσθεσα μερικά «αξεσουάρ», όπως χάρτης, κιάλια, κούπες και διάφορα άλλα ,για μεγαλύτερη αληθοφάνεια.
Εξωτερικό
1)Από τα τρία παράθυρα που βρίσκονται πλευρικά του σκάφους τα μεσαία θα πρέπει να κλειστούν ,τα δικά μας έχουν δύο σε κάθε πλευρά.
2) Στα πλευρά επίσης υπάρχουν τρείς τετραγωνικής διατομής τρύπες που και αυτές πρέπει να κλείσουν.
3)Στο κατάστρωμα του σκάφους, αφαιρέθηκαν όλες οι ρομβοειδείς δέστρες καθώς και οι αντίστοιχες στο χώρο πάνω από τον κινητήρα. Τα «σωστικά», είναι δύο και όχι τέσσερα, οπότε οι αντίστοιχες τρύπες πρέπει να κλείσουν. Σε μια προσπάθεια αναπαράστασης των «κολλήσεων» των πλακών του καταστρώματος τοποθετήθηκαν ράβδοι πλαστικού ημικυκλικής διατομής που κατόπιν τρίφτηκαν ώστε να αποχτήσουν το επιθυμητό πάχος.
4)Από τον πυργίσκο του πολυβόλου, πρέπει να αφαιρεθεί το κάθισμα του χειριστή, και να αντικατασταθεί το όπλο του κιτ με ένα FN Mag.Το προμηθεύτηκα από την 3D Microcosmos.
5)Οι βάσεις των κεραιών, βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που δίνονται στο κιτ, οπότε πρέπει να τοποθετηθούν ανάλογα στην εμπρός δεξιά πλευρά του σκάφους και πίσω κοντά στον ιστό της σημαίας.
6)Πάνω από τη γέφυρα υπάρχουν δεξιά και αριστερά δύο κεραίες καθώς και ένας μικρός προβολέας επάνω στον ιστό. Διακρίνεται και ένας μπλέ φάρος τοποθετημένος σε τετράγωνη βάση, καθώς και μια κεραία ρανταρ? Ολα κατασκευάστηκαν από περισευματα και φύλλο πλαστικού.
7)Στην αριστερή πλευρά της γέφυρας, εκεί που τοποθετείται το κομμάτι J18, διαμορφωθηκε με φύλλο πλαστικού ένα τριγωνικό κάλυμα και προστέθηκε ένα στρογγυλό κομμάτι πλαστικού, μάλλον αποτελεί τον εξαερισμό της τουαλέτας που βρίσκεται ακριβώς από κάτω!
8)Να σημειώσω πως στην πρύμνη του σκάφους υπάρχει μηχανισμός για την άγκυρα, τον οποίο δεν μπόρεσα να κατασκευάσω.
Βάψιμο-Σήματα
Τα χρώματα που επιλέχθηκαν είναι τα παρακάτω.
Ολο το σκάφος περάστηκε αρχικά με αστάρι Mr Surfacer 1200
Το κατάστρωμα και τα πλευρά του σκάφους βάφτηκαν με H-308 Gray
Τα ύφαλα με Vallejo 71088 French Blue
Τα ρέλια και το εσωτερικό όπου είναι ορατό με Vallejo 71048 Dark Sea Gray
Ολες οι λευκές επιφάνειες με Vallejo 70600 Surfacer primer White.
Τα decals ,αν και μεγάλα, είναι πολύ καλής ποιότητας και εφάρμοσαν άψογα με ελάχιστο βελτιωτικό.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αρκετή δουλειά, ευχάριστο αποτέλεσμα!
Κείμενο-Κατασκευή Κώστας Κατσικαδέλης