Rafale F3R

Τα Rafale προσγειώθηκαν στην Τανάγρα αλλά και στους μοντελιστικούς πάγκους. Η αναζήτηση του κατάλληλου κιτ για τα Ελληνικά Rafale είχε ήδη ξεκινήσει από την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Το κιτ της Revell είναι πάρα πολύ καλό, με πολύ καλή λεπτομέρεια και σχεδόν το +90% των λεπτομερειών που πρέπει να έχει, για να γίνει ένα πιστό Ελληνικό Rafale F3R, τόσο μονοθέσιο (από το κιτ του -C) όσο και διθέσιο (από το κιτ του -Β).

Revell 1/48

Στη φωτογραφία επισημαίνονται τα σημεία-περιοχές που πρέπει να προσέξει ο μοντελιστής.

1 Δίνεται ο σωλήνας AAR. 2.

2 Στον κώνο χρειάζεται να τονιστούν κάποιες λεπτομέρειες.

3-4-5-6 (Αριστερά και Δεξιά αντίστοιχα). Δίνονται όλα τα βασικά “εξογκώματα” για τους αισθητήρες του αεροσκάφους (Optronique Secteur Frontal / OSF μπροστά στο ρύγχος και SPECTRA περιμετρικά του α/φ). Η λεπτομέρειά τους πάντως σηκώνει αρκετή βελτίωση και εκτιμώ εκεί θα επικεντρωθούν οι διάφοροι κατασκευαστές 3d.

7. Οι ακροπτερύγιοι Φορείς οπλισμού θέλουν κάποιες μικροαλλαγές. Παρεμπιπτόντως, (19-20) αν και τα κιτ δίνουν πληθώρα οπλισμού Α-Α και Α-Ε, εντούτοις ΔΕΝ δίνουν βλήματα METEOR, ούτε EXOCET, ούτε τους αντίστοιχους φορείς. Δίνουν όμως υπέροχα MICA και SCALP !!

8-9, Δίνονται οι εξωτερικές δεξαμενές (CL 2000 Lt. και Wing 1250 Lt.)

10-11. Δίνονται αλλά θέλουν βελτίωση της λεπτομέρειάς τους οι διανομείς αναλωσίμων (Chaff & Flares) του SPECTRA.

12-14-15. Οι πίσω κεραίες του Σ/Α δίνονται αλλά χρήζουν κι αυτές βελτίωσης.

13 . Κινητήρες. Τα ακροφύσια είναι ΟΚ με καλή λεπτομέρεια, αλλά σίγουρα θα τα φροντίσουν οι ρητινάδες. Δυστυχώς ΔΕΝ δίνονται αεραγωγοί και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα διότι διαφορετικά από μπροστά (στο κιτ) φαίνεται άσχημο.

16. Δεν δίνεται η σωστού μεγέθους Κεραία ασυρμάτου την ράχη (“shark fin”) και το Beacon Light στην ίδια περιοχή, δίνεται σε λάθος θέση.

17. Επιφάνειες RAM. Δίνονται , σε όλες τις επιφάνειες του κιτ, ιδίως στις κάτω. Κάποιες ίσως χρειαστεί να τονιστούν ή να αλλάξουν σχήμα.

18. ΔΕΝ δίνεται το εξόγκωμα, κάτω από το πυροβόλο (στην δεξιά πλευρά του α/φ)

18Β. Τα προειδοποιητικά σήματα πρέπει να είναι στα ΑΓΓΛΙΚΑ, όπως σε όλα τα Rafale εξαγωγής. Επισημαίνεται ότι τα σημεία “RESCUE” είναι σε διαφορετικά σημεία στο Μονοθέσιο από το Διθέσιο.

Το χρώμα του είναι το AFNOR 3630 Medium Grey. Σε πρόσφατο έλεγχο-διασταύρωση του αυθεντικού χρώματος, με διαθέσιμα μοντελιστικά χρώματα, αυτό αποδίδεται κατά 99% από το Humbrol 128 (μπορείτε να δοκιμάσετε και 75% hU126 + 25% Hu128). Σε άλλες εταιρίες, Revell 374, Gunze 307 (ή 53), Xtracolor X135, Model Master 1741, MRP 097, Lifecolor UA027.

Όσον αφορά στα decals έχει φροντίσει η LM Decals. Μπορείτε να προμηθευτείτε την καρτέλα η οποία περιέχει και τα προειδοποιητικά που αναφέρονται παραπάνω.

Και για τις διαφορές που εκκρεμούν αλλά και για τις βελτιώσεις που απαιτούνται, μπορείτε να προμηθευτείτε το βελτιωτικό σετ του Θοδωρή Αντωνόπουλου, ο οποίος έχει κάνει τρομερή δουλειά.

Το set περιλαμβάνει κώνο με τα αλεξικέραυνα, ακροφύσια, chaff/flares dispensers, fintop με τις κεραίες spectra, ακροπτερύγιους εκτοξευτές, 2 meteor, κοιλιακό πυλώνα exocet και μονοκόματους αεραγωγούς.

Περιλαμβάνονται βεβαίως και οδηγίες για τη σωστή τοποθέτηση των κομματιών του βελτιωτικού set.

Η έρευνα και καταγραφή διαφορών έγινε από τον Σταύρο Σουλή τον οποίο ευχαριστούμε. Τέτοιες αναλύσεις είναι πολύτιμες για όλους τους μοντελιστές.

Comments

  1. Καλησπέρα, γνωρίζετε από που μπορώ να προμηθευτώ το βελτιωτικό σετ για το ελληνικό Rafale και πόσο κοστίζει;
    Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *